Beszállítók Haladunk az akkuk európai újrahasznosítása felé

Haladunk az akkuk európai újrahasznosítása felé

autopro.hu/V.T. | 2024.04.22 07:18

Haladunk az akkuk európai újrahasznosítása felé

Fotó: BASF

A BASF prototípusként üzemelő fémfinomító gyára sikeresen megkezdte működését a németországi Schwarzheidében. Ezzel a gyárral alapozzák meg az akkumulátorok újrahasznosítását, ezzel pedig az elektromos autók fenntartható jövőjét is.

Az üzemben lehetőség van a különféle folyamatok fejlesztésére, valamint az innovatív akkumulátor-újrahasznosítási technológiák optimalizálására, hogy fel lehessen dolgozni az élettartamuk végén járó lítium-ion telepeket és a gyártás közben keletkező hulladékot.

A lépés a technológia nagymértékű alkalmazásának idejére előkészíti az olyan értékes fémek optimális visszanyerését, mint a lítium, a nikkel, a kobalt, a mangán és a réz. A létesítmény kiegészíti a BASF már létező katódalapanyag-gyárát, valamint az év későbbi szakaszában megnyitó újrahasznosító üzemét.

Cél Európa zöld jövője is

Az akkumulátor nyersanyagok megfelelő ellátásának kritikusságát felismerve a vállalat elkötelezett az értékes fémek visszanyerése mellett, hogy ezzel Európa önellátóságát fejlessze, valamint megfeleljen az Európai Unió Akkumulátor Szabályzatának. Ezek mellett az újrahasznosítás fenntarhatóbbá is teszi az elektromos autókat, mivel a visszanyert fémeknek jelentősen alacsonyabb a karbonlábnyoma.

A BASF céljai között szerepel, hogy továbbfejlessze és egyre nagyobb mértékben alkalmazza a fémfinomító eljárást, mivel egy kereskedelmi méretű finomítót terveznek megnyitni Európában a következő években. Ez még jobbá tenné a BASF európai lábnyomát, egy erős hálózatot építene ki az elöregedett akkumulátoroknak és a gyártási hulladéknak, valamint hozzájárulna az elektromobilitásra való átállás gyorsításához és egy fenntartható akkumulátor-alapanyagrendszer kifejlesztéséhez - írja a Green Car Congress.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink