Elemzések Magyarországi autógyárakat is érint a háború – ez történt a 11. héten

Magyarországi autógyárakat is érint a háború – ez történt a 11. héten

Végh Martin | 2022.03.21 07:22

Magyarországi autógyárakat is érint a háború – ez történt a 11. héten

Fotó: Mercedes me media

Az ukrajnai fegyveres konfliktus mostanra mindhárom hazai autógyárat érinti valamilyen szinten. A háború hatására a BMW rontotta nyereség-előrejelzését, míg a Volkswagen a kilátásai romlására figyelmeztetett. A Ford ellenben új elektromos modellek bejelentésével folytatta európai elektrifikációját. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Az ukrajnai háborús konfliktus hatással van a hazai autógyárak működésére is. Elsőként, még régebben az Audi Hungaria ismertette, hogy a konfliktus az alkatrészellátásában okozhat zavarokat, az előző héten pedig a Mercedes és a Suzuki magyarországi üzemeinek helyzetét is megismerhettük. A német OEM kecskeméti gyárában alkatrészhiány miatt kell csökkenteni a műszakok számát, míg a Suzukinál az orosz és ukrán export lehetetlenült el.

Jó hír azonban, hogy az Audi Hungaria a félvezetőhiány és a világjárvány ellenére is stabil eredménnyel zárta 2021-et, sőt az elkészült 171.015 darab autó új rekordnak számít.

Az üvegtermékeket gyártó török Sisecam Csoport beruházásával több mint 300 új munkahely jön létre Kaposváron. A beruházás nem csak az új pozíciók miatt fontos, hanem 85 milliárd forintos értéke miatt is.

Borús kilátások

Az ukrajnai háború fényében a kilátásai romlására figyelmeztetett a Volkswagen, ami rövidesen kénytelen lehet felülvizsgálni idei előrejelzését, amennyiben nem talál elég gyorsan alternatív alkatrészforrásokat. A német vállalat egyúttal célul tűzte, hogy fokozza jelenlétét az amerikai piacon, ezzel csökkentve kitettségét a mostanihoz hasonló geopolitikai kockázatokkal szemben.

A háború hatásait sok más OEM is a bőrén érzi, köztük a BMW is, ami rontotta profitvárakozását, és a nyersanyagárak emelkedéséből adódóan több százmillió euró plusz költségre számít.

A múlt héten az Európai Bizottság munkatársai több autógyártónál és autóipari szervezetnél is házkutatást tartottak, miután felmerült egy, a kiöregedett járművek újrahasznosításával kapcsolatos kartell működtetésének gyanúja.

Folytató elektromos offenzíva, jó eredmények

A Ford folytatja elektrifikációját Európában. A gyártó 2024-ig hét új, tisztán elektromos autóval és haszonjárművel fogja bővíteni helyi kínálatát. Továbbá az amerikai székhelyű vállalat mélyíti a Volkswagennel folytatott elektromobilitási együttműködését azáltal, hogy annak MEB platformjára egy második modellt is tervezni fog.

A Porsche történelmének legsikeresebb éveként értékelte 2021-et Oliver Blume, a vállalat vezérigazgatója. A VW konszernhez tartozó sportautógyártó az árbevétel és a működési eredmény tekintetében is új rekordot ért el az elmúlt üzleti évben.

A Hyundai Motor Csoport megnyitotta első üzemét Indonéziában. Az új telephelyen többek között az Ioniq 5 akkumulátoros elektromos modellt fogják gyártani.

Az ukrajnai háborúra tekintettel határozatlan időre leállította termelését Oroszországban a Bridgestone. Az abroncsgyártó továbbá felfüggesztette az oda irányuló exportját is.

A svéd Northvolt bejelentette harmadik gigagyárának építését. A több OEM-mel is együttműködő akkumulátorgyártó Észak-Németországban fogja felhúzni új üzemét, ahol 2025-ben fog kezdődni a termelés.

Hol esnek, hol nőnek az eladások

Az Európai Unióban februárban egyhuzamban már a nyolcadik hónapban esett a forgalomba helyezett új autók száma az ellátási láncok problémáira visszavezethetően. Magyarországon a csökkenés mértéke átlag feletti volt.

Más a helyzet Kínában, ahol az év első két hónapjában 4,27 millió új autót adtak el, 7,5 százalékkal többet, mint egy évvel korábban.

Új ipari parkot adtak át Csurgón. A 450 millió forint EU-s támogatással megvalósult fejlesztéssel 8,5 hektáros, később tovább bővíthető területet alakítottak ki.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink