Gyártók Ismét kartellezésen kaphatják az autógyártókat

Ismét kartellezésen kaphatják az autógyártókat

autopro.hu/V.M. | 2022.03.17 04:20

Ismét kartellezésen kaphatják az autógyártókat

Fotó: Volkswagen Newsroom

Az Európai Unió versenyügyi hivatalának szerepét is betöltő Európai Bizottság munkatársai nemrég több országban is házkutatást tartottak autógyártóknál és autóipari szövetségeknél kartellben való részvétel gyanúja miatt. A brit versenyügyi hivatal csakugyan vizsgálatot indított.

Hirdetés

A Bizottság közölte, hogy a házkutatások mellett információnyújtási kérelemmel is fordult több vállalathoz, melyek nevét azonban nem közölte. A vizsgálatok azután kezdődtek, hogy kiderült, az érintett cégek és szervezetek versenyellenes együttműködést folytathatnak az élettartamuk végére ért, tehát hulladéknak számító személyautók és kistehergépkocsik begyűjtésében, valamint újrahasznosításában.

A vizsgálatban érintettséget több autóipari OEM is elismerte. A francia Renault és a Stellantis-hoz tartozó Opel egyaránt megerősítette, hogy irodáikat a Bizottság dolgozói kutatták át.

„A nyomozás tárgya az életidejük végére ért járművek újrahasznosítása” – áll az Opel közleményében, ami úgy folytatódik, hogy: „Természetesen teljes mértékig együttműködünk a hatóságokkal.”

A német BMW nem jelezte, hogy irodáiban kutatást tartottak volna, azonban elismerte, hogy információszolgáltatásra szólították fel.

A Mercedes ismét megúszhatja

Egy másik német prémiumautó-gyártó, a Mercedes-Benz annyit közölt, hogy nem számít büntetésre, ugyanis mind a Bizottságnak, mind a brit Verseny- és Piacfelügyeletnek információt szolgáltatott a szabályba ütköző együttműködésről.

Ez alapján nem kizárt, hogy a kartell létezéséről az annak szintén részét alkotó Mercedes-nek köszönhetően szereztek tudomást a hatóságok. A korábban Daimlerként ismert vállalat előzőleg már feljelentette a BMW-t és a Volkswagent, amiért azok vele közösen korlátozták a versenyt a nitrogén-oxid-kibocsátást csökkentő technológiák területén. 2021 nyarán mind a BMW-t, mind a Volkswagent több százmillió euróra büntették, míg a Daimler esetében elengedték a bírságot a kartell felfedésére hivatkozva.

Kemény büntetések jöhetnek

Az EU trösztellenes szabályait megszegő vállalatok a globális bevételeik akár tíz százalékának megfelelő büntetésre számíthatnak. Az elmúlt tíz évben a Bizottság körülbelül 2,2 milliárd euró értékben szabott ki büntetést autóipari alkatrészek piacát szabályozó kartellekben részt vevő cégekre.

A mostani ügyben a brit versenyügyi hivatal a Bizottsággal együttműködve, de önálló vizsgálatokat folytat több autógyártóra és iparági szervezetre is kiterjedően – számolt be a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink