Elemzések Letették a nyíregyházi szeparátorfólia-gyár alapkövét – ez történt a 42. héten

Letették a nyíregyházi szeparátorfólia-gyár alapkövét – ez történt a 42. héten

Végh Martin | 2022.10.24 07:22

Letették a nyíregyházi szeparátorfólia-gyár alapkövét – ez történt a 42. héten

Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Az elmúlt héten fontos mérföldkőhöz ért az idei év harmadik legnagyobb hazai beruházása, W-Scope nyíregyházi üzemének építése, míg az Audi Hungariánál sikerrel vizsgázott az 5G. Külföldön a BMW az elektrifikáció érdekében jelentett be jelentős befektetést, továbbá esély látszik egy újabb autógyár bezárására a szankciók sújtotta Oroszországban. Összefoglaltuk, mi történt az elmúlt héten a járműiparban, a kiemelésekre kattintva bővebben olvashat a témákról.

Hirdetés

Letették a koreai W-Scope nyíregyházi üzemének alapkövét. Az év harmadik legnagyobb magyarországi beruházásaként megépülő létesítményben elektromos autók akkumulátoraihoz való szeparátorfóliákat fognak készíteni.

Ugyancsak az előző héten hivatalosan is megnyílt a Toyo Ink Pest megyei katódanyag-gyára. Az új üzem Lioaccum szén nanocső vezetőképes diszperziókat gyárt és forgalmaz, melyeket kifejezetten elektromos járművek lítiumion akkumulátorának katódjához fejlesztettek.

Hogy segítsen megbirkózni a növekvő rezsiköltségekkel, a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. kiegészítő juttatást ad dolgozóinak, alapfizetésük 60 százalékát kitevő értékben.

Az Audi Hungariánál végzett tesztek során bebizonyosodott, hogy az 5G maradéktalanul képes kiszolgálni a szigorú autóipari protokollok igényeit. A Széchenyi István Egyetem, a Magyar Telekom és mások közreműködésével megvalósult pilot program során az elkészült autók vizsgálatához használták fel a rendkívül gyors adattovábbítást lehetővé tevő technológiát.

Befektetések az e-mobilitás érdekében

A BMW Csoport 1,7 milliárd dollárt fektet be az Egyesült Államokban. Az összegből felkészítik a BMW helyi üzemét elektromos autók gyártására, emellett egy akkumulátorokat készítő üzem is épülni fog.

A haszonjárműveket gyártó Iveco Csoport hajtásláncokkal foglalkozó tagja, az FPT Industrial megnyitotta új üzemét Torinóban. A létesítményben kizárólag elektromos hajtások részeit fogják előállítani.

A Mercedes-Benz véglegesítette beszállítói szerződését a német-kanadai Rock Tech Lithiummal. A vállalat évi 150 ezer elektromos autóhoz elegendő lítium-hidroxiddal fogja ellátni a német OEM-et.

Jót és rosszat is hoz a mostani helyzet

Sok más járműgyártó után a Hyundai is felhagyhat az oroszországi gyártással. Sajtóértesülések szerint a vállalat vizsgálni kezdte lehetőségeit oroszországi autógyárát illetően, és az értékesítés is a lehetőségek között van.

Az egy évvel korábbinál kevesebb jármű értékesítésével is növelni tudta bevételét a Renault Csoport a harmadik negyedévben. Ezt szinte teljes egészében az áremeléseknek köszönheti a francia gyártó.

Az elismert autógyártóvá válást célul tűző Foxconn kettő újabb elektromos autó prototípusát leplezte le. Ezek egyike egy pickup, amit Ázsián kívül az Egyesült Államokban is gyártani fognak.

Fejlődnek a hazai vállalatok

Megnyílt a Porsche Hungaria innovációs és tréning centruma Budaörsön. A központ több mint 2 milliárd befektetésével valósult meg, és feladata az importőr hálózatához tartozó értékesítési és műszaki szakemberek képzése lesz.

Az év első kilenc hónapjában minden területen kétszámjegyű növekedést ért el az AutoWallis Csoport. Kiemelkedő volt a gépjárműkölcsönzési terület teljesítménye, ahol a bérleti események száma 64 százalékkal nőtt.

A BKV a magasba szökő gázárak miatt arra a döntésre jutott, hogy előnyösebb leállítani a CNG-hajtású autóbuszokat. Az átmenetinek tervezett intézkedés ideje alatt dízelüzemű járművek fogják helyettesíteni azokat.

Vegyes eredmények

Szeptemberben kevesebb használt autó cserélt gazdát Magyarországon, mint egy évvel korábban. A csökkenés a nehéz gazdasági helyzet miatti keresletcsökkenést vetíti előre, mindazonáltal az év eddigi részét tekintve így is bővült a piac.

Az európai uniós újautó-eladásokat tekintve a szeptember már növekedést hozott. Igaz, a növekedés elsősorban az alacsony bázisértéknek tulajdonítható, ugyanis tavaly a félvezetők hiánya jelentősen visszavetette az értékesítéseket.

Romániában január-szeptemberben ötödével több autó készült, mint 2021 azonos időszakában. A gyártási volumen így még a válságok előtti 2020-as értéket is felülmúlta.

Az Európai Parlament elfogadta azt a javaslatot, ami előírja, hogy főutakon milyen minimális sűrűséggel kell elektromos és hidrogénes töltőállomásoknak lennie. A döntés mindenképpen segíteni fogja az elektromos járművek terjedését.

Az előző héten, október 18-19. között zajlott a Techtogether 2022. A mérnökhallgatói verseny az autopro.hu és a MAGE közös szervezésében tartott járműipari konferenciával, illetve a HUMDA Nappal volt egybekötve. Az verseny a StudentTechLab ELTE csapatának győzelmével ért véget.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink