Trend Kezébe vette a töltőinfrastruktúra kiépítését az EU

Kezébe vette a töltőinfrastruktúra kiépítését az EU

autopro.hu/P.B. | 2022.10.21 17:17

Kezébe vette a töltőinfrastruktúra kiépítését az EU

Fotó: Pixabay

Az uniós döntéshozók október 19-én elfogadták a tervezett javaslatot, miszerint főutakon 60 kilométerenként kell lennie elektromos autók töltőállomásának, és 100 kilométerenként hidrogéntöltő állomásnak.

Hirdetés

A klíma védelme érdekében az Európai Parlament akarata szerint lényegesen több elektromos autó töltőállomást kell építeni az unió területén. A képviselők többsége szerdán megszavazta, hogy 2026-ig 60 kilométerenként töltőállomást állítsanak fel a főutakon. 2028-ra 100 kilométerenként hidrogéntöltő állomásokat kell kialakítani. A következő lépésben a parlamentnek és az uniós államoknak meg kell tárgyalniuk a törvény végleges szövegét.

A Német Autóipari Szövetség (VDA) vezetője, Hildegard Müller méltatta a döntést: „A közelgő háromoldalú tárgyalásokon a brüsszeli szövetségi kormánynak támogatnia kell a parlament javaslatait, hogy ne veszélyeztesse az elektromobilitást gyors felfutását”.

Nem csak a közúton kell zöldülni

Az Európai Parlamentben emellett arról is döntöttek, hogy támogatni kell a hajók fenntartható üzemanyagait. A döntéshozók előírnák, hogy a tengeri ágazat 2025-től két százalékkal csökkentse kibocsátását 2020-hoz képest; 2035-től 20 százalékkal, 2050-től pedig 80 százalékkal. Ennek a különösen nagy hajókra kell vonatkoznia, amelyek a hajózás szén-dioxid-kibocsátásának 90 százalékát okozzák.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink