Gyártók Tiltott kínai alkatrészekkel importálhatott autókat a BMW

Tiltott kínai alkatrészekkel importálhatott autókat a BMW

autopro.hu/P.B. | 2024.05.21 13:17

Tiltott kínai alkatrészekkel importálhatott autókat a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Az amerikai szenátus május 20-án közzétett jelentése szerint a BMW legalább 8000 Mini Cooper járművet importált az Egyesült Államokba olyan elektronikus alkatrészekkel, amik egy feketelistán lévő kínai beszállítótól származnak.

Hirdetés

A Kongresszus 2021-ben elfogadta az ujgur kényszermunka megelőzéséről szóló törvényt (UFLPA), aminek célja, hogy megakadályozzák a kínai Hszincsiang régióból származó áruk behozatalát, amelyeket feltételezhetően az ország ujgur kisebbségi csoportjának tagjai kényszermunkával állítottak elő. Kína következetesen tagadja a kényszermunkával kapcsolatos tagadja a vádakat.

„Az autógyártók belátására bízva a törvény nyilvánvalóan nem látja el a feladatot” - mondta Ron Wyden, a szenátus pénzügyi bizottságának elnöke, és felkérte és a Vám- és Határvédelmi Ügynökséget, hogy tegyen konkrét lépéseket „a kínai kényszermunka szégyenletes alkalmazását elősegítő vállalatok elleni fellépésre”.

A jelentés megállapította, hogy a kaliforniai székhelyű Bourns Inc a Sichuan Jingweida Technology Grouptól (JWD) szerzett be alkatrészeket. Ez a kínai cég decemberben felkerült az UFLPA által meghatározott tiltólistára.

A Bourns a JWD-től származó alkatrészeket szállított a Lear részére, amely cég a BMW és a Jaguar Land Rover közvetlen beszállítója. A Bourns januárban értesítette Leart, hogy a LAN-transzformátorok néven ismert elektronikus alkatrészeket a JWD gyártotta, így azok bevitele tilos az Egyesült Államokba. A jelentés szerint Lear január 11-én levelet küldött a BMW-nek, a Jaguar Land Rovernek, a Volvónak és a Volkswagen AG-nek, amelyben tájékoztatta őket a tiltott alkatrészekről.

A BMW nem lépett időben

A jelentés szerint a Jaguar Land Rover közölte, amint tudomást szerzett a problémáról, azonnal leállította a két érintett utángyártott alkatrész szállítását. Februárban a Volkswagen megerősítette, hogy több ezer Porsche, Bentley és Audi járművet tartottak az Egyesült Államok kikötőiben, mert egy kínai alkatrész megsértette a kényszermunka törvényeit. A szenátusi jelentés szerint a Volkswagen járművek tartalmazták a JWD elektronikus alkatrészeket, és az autógyártó önként közölte a problémát a Vám- és Határvédelemmel. A Volvo Cars a LAN transzformátorokat egy új típushoz vásárolta, amik még nem kerültek forgalomba.

A jelentés szerint a BMW csak azután állt le az importot, hogy a bizottság ismételten részletes kérdéseket tett fel a Lear ügyfeleinek a JWD-vel való kapcsolatukról. A jelentés kitér rá, hogy a BMW legalább áprilisig folytatta a tiltott alkatrészekkel rendelkező termékek importját. A cég egy e-mailben közölte a Reuters megkeresésére, hogy „lépéseket tett az érintett termékek behozatalának leállítása érdekében”.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink