Gyártók E-autókat fog gyártani Amerikában a BMW

E-autókat fog gyártani Amerikában a BMW

autopro.hu/P.B. | 2022.10.21 07:23

E-autókat fog gyártani Amerikában a BMW

Fotó: BMW Press

A BMW Csoport 1,7 milliárd dolláros beruházást jelentett be az Egyesült Államokban. A fejlesztés célja elektromos járművek gyártása az országban. A BMW emellett megállapodást ír alá az Envision AESC-vel.

Hirdetés

A BMW Csoport egy új amerikai befektetéssel folytatja az elektromos offenzívát: a vállalat a spartanburgi gyár bővítésével és átalakításával elektromos autókat fog gyártani az Egyesült Államokban, sőt, egy akkumulátor összeszerelőüzemet is épít a bajor vállalat – jelentette be Oliver Zipse, a BMW igazgatótanácsának elnöke.

Az 1,7 milliárd dolláros beruházásból egymilliárd dollárt az elektromos járművek gyártásának előkészítésére fordítanak a BMW dél-karolinai gyártóüzemében, a további 700 millió dollárt pedig egy új nagyfeszültségű akkumulátor-összeszerelő létesítmény felépítésére költenek a közeli Woodruffban. A tervek szerint 2030-ra a BMW Csoport legalább hat teljesen elektromos modellt fog gyártani az Egyesült Államokban.

A beruházás bejelentésén Oliver Zipse mellett Henry McMaster dél-karolinai kormányzó, Harry Lightsey III kereskedelmi miniszter, David Britt, a Spartanburg Megyei Tanács Gazdaságfejlesztési Bizottságának elnöke, és Kenneth Gist, Woodruff polgármestere. A BMW a beruházás mellett bejelentette, hogy úgenerációs lítium-ion akkumulátorcellákat fog vásárolni az Envision AESC-től, amely vállalat új üzemet épít az államban.

Zipse az október 19-ei beszédében kiemelte, hogy Spartanburg eddig a BMW X sorozat otthona volt, de hamarosan az elektromobilitás otthona is lesz. Mint fogalmazott, a gyár eddig is kiemelt szerepet töltött be az OEM életében.

Lokális ellátási lánc

A relokalizáció jegyében a BMW amerikai üzemének ellátásához helyi partnert talált, ezért kötött megállapodást az amerikai Envision AESC-vel. A vállalat új fejlesztésű kerek lítium-ion akkumulátorcellákat fog gyártani, amelyeket kifejezetten a BMW eDrive technológia hatodik generációjához terveztek. Az akkumulátorcellagyár éves kapacitása akár 30 gigawattóra lesz.

Az új akkumulátorformátum több mint 20 százalékkal növeli az energiasűrűséget, akár 30 százalékkal javítja a töltési sebességet és így akár a hatótávolságot is.

Elköteleződés az USA mellett

Az értékesítési és marketingtevékenységeken kívül a BMW Csoport az Egyesült Államokban közel 30 telephelyet tart fenn 12 különböző államban. A BMW márkakereskedői hálózata országszerte közel 650 független tulajdonú BMW, Mini, Rolls-Royce és BMW Motorrad márkakereskedőből áll. Összességében a BMW Csoport egyesült államokbeli működése közvetlenül és közvetve több mint 120 ezer munkahelyet biztosít és támogat az Egyesült Államokban, és 43,3 milliárd dollárral járult hozzá az Egyesült Államok gazdaságához – áll a gyártó közleményében.

Az új beruházással a BMW hamarosan meg tud felelni a Biden-adminisztráció új rendeletében megszabott követelményeknek, így a Spartanburgben gyártott autói már jogosultak lesznek az elektromos autók után járó adójóváírásra.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink