Gyártók Újabb OEM válhat meg oroszországi gyárától

Újabb OEM válhat meg oroszországi gyárától

autopro.hu/V.M. | 2022.10.18 11:22

Újabb OEM válhat meg oroszországi gyárától

Fotó: Hyundai Newsroom

Koreai médiaértesülések szerint a Hyundai Motor elkezdte vizsgálni a lehetőségeket a már hosszú ideje tétlenül álló oroszországi autógyárát illetően, és az opciók között szerepel a létesítmény eladása is.

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború február 24-i kitörését követően az orosz autógyártás közel teljesen leállt, részben az Ukrajnából származó, részben a szankciók által blokkolt, nyugatról szállított alkatrészek hiánya miatt. Az üzemek többségében a mai napig nem indulhatott újra a termelés.

Mostanra számos OEM döntött oroszországi gyártási tevékenységeinek végleges felszámolásáról – igaz, sokuk úgy, hogy meghagyta magának a lehetőséget a későbbi visszatérésre.

Most a Dong-a Ilbo koreai lap meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról ír, hogy a Hyundai vezetése vizsgálja a vállalat oroszországi tevékenységeinek jövőjét a nehéz működési környezet miatt.

Március óta állnak a gyártósorok

A koreai autógyártó évi 200 ezer gépkocsit szerel össze Oroszországban, ami 4 százaléka a globális termelésének. A vállalat még márciusban függesztette fel helyi üzeme működését, augusztusban és szeptemberben pedig nem is értékesített járműveket Oroszországban.

Esther Yim, a Samsung Securities elemzője a Reuters megkeresésére elárulta, hogy becsléseik szerint a Hyundai és a Kia legalább 315 millió dollár veszteséget kénytelen elkönyvelni idén az oroszországi helyzet miatt.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink