Elemzések Az önvezető autók biztonságosabban közlekednek, mint az emberek?

Az önvezető autók biztonságosabban közlekednek, mint az emberek?

autopro.hu/V.T. | 2024.06.29 08:21

Az önvezető autók biztonságosabban közlekednek, mint az emberek?

Fotó: Pixabay

Egy új tanulmány megállapította, hogy az önvezető autók két esetet kivéve biztonságosabban közlekednek, mint az emberek. A két kivételt a sötétebb fényviszonyok és a kanyarok jelentik, ami leginkább ahhoz köthető, hogy a szenzorok nehézségekkel küzdenek ezekben a helyzetekben.

A tanulmány szerzői, Mohamed Abdel-Aty és Shengxuan Ding 2016 és 2022 közötti, Kaliforniából származó baleseti adatokat elemeztek, majd összehasonlították az önvezető autók és az emberi sofőrök biztonságosságát. Az Egyesült Államokbeli államban már évek óta engedélyezett az önvezető autók közlekedése, amihez csupán az autógyártó engedélye szükséges.

A tanulmány magyarázata szerint a média sokkal nagyobb arányban adta hírül az önvezető autók baleseteit az elmúlt években. Ezzel olyan képet alakítottak ki ezekről a járművekről, mintha kevésbé lennének biztonságosak az emberekhez képest. Eközben az amerikai Nemzeti Közúti Közlekedésbiztonsági Hivatal (NHTSA) szerint az autóbalesetek 94 százalékát emberi hiba okozza. Ugyan könnyen kijelenthető, hogy az emberi sofőrök kizárásával elérhető egy autóbalesetektől mentes jövő, a valóság azonban mégsem ilyen egyértelmű.

Az ehhez hasonló tanulmányok visszajelzést adhatnak arról, hogy milyen területeken magaslanak ki az önvezető járművek, valamint, hogy hol vannak még mindig előnyben az emberek. A kutatóknak valódi statisztikákra volt szükségük a tanulmányhoz, hogy jó összehasonlítást tudjanak végezni, ezért a baleseti arányok megállapításához 2100 önvezető járműtől, valamint kicsivel több, mint 35 ezer ember által vezetett járműtől származó adatot elemeztek.

Két esetben alulmarad az önvezetés

A kutatók azt találták, hogy az önvezető autók a legtöbb körülményben általánosan biztonságosabbak, mint az ember által vezetettek. Más szóval azonos vezetési körülmények mellett az eredmények szerint egy önvezető autó kisebb eséllyel keveredik balesetbe, mint egy ember által vezetett. „Az elemzésből arra lehet következtetni, hogy a legtöbb hasonló helyzetben a fejlett vezetési rendszerekkel felszerelt járművek balesetei kisebb eséllyel fordulnak elő, mint az ember által vezetett járművekéi” – magyarázzák a tanulmány szerzői.

Két olyan helyzetet találtak, amikor az emberi sofőrök biztonságosabbak voltak: hajnalban és szürkületkor, valamint kanyarodáskor. Ennek oka valószínűleg az, hogy az önvezető járművek szenzorai nehézségekkel küzdenek gyenge fényviszonyokban, mint amilyen a napfelkelte és naplemente is, valamint az összetett kanyarodási szituációk is gondokat okoznak nekik. „Az olyan balesetek, amik fejlett vezetési rendszerekkel felszerelt autókat érintenek gyakrabban fordulnak elő hajnalban és szürkületkor, vagy kanyarodás közben, mint amilyen sűrűn az az emberek által vezetett járművekkel történik, az arány pedig 5,25-ször és 1,98-szor nagyobb” – teszik hozzá a szerzők.

Fejlődni fognak az eredmények

A kutatók szerint az önvezető autók gyengeségeire való rámutatással a gyártók kénytelenek lesznek javítani a hibákat, ami az általános biztonság fejlődéséhez vezet. Azt is megjegyezték, hogy az emberek által vezetett járművekhez hasonlóan az önvezető változatok is biztonságosabbá fognak válni a technológia fejlődésével.

A tanulmány szerzőinek megállapítása szerint további kutatásokra lesz szükség az önvezető járművek folyamatos fejlesztésének érdekében, főleg amiatt, mert a nagyobb autógyártók jelentős része az ember által vezetett autók kivezetését tervezi a következő évek során. „A kutatásunk feltárja az önvezető és az ember által vezetett járművek közötti különbséget a balesetek kockázatának szempontjából, ezzel információt adva a jövő fejlesztéseinek az önvezető technológiák és a biztonság területén” – idézi a tanulmány szerzőinek összegzését az Interesting Engineering.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink