Elemzések Ez történt a 33. héten a járműiparban

Ez történt a 33. héten a járműiparban

autopro.hu | 2014.08.15 15:34

Ez történt a 33. héten a járműiparban

Szegedi felépítménygyártónál jártunk, VW-beszállító lett egy hajdúsági vállalkozás. Míg pörög a magyar gazdaság, a német döcög. Fájó hét volt ez több autógyártónak, a BKK hozta a formáját. Egy autóverseny elmarad, egy másik most startol.

Hirdetés

Az elmúlt héten többnyire az autógyártók második negyedévi teljesítményével foglalkoztunk, ezúttal visszatértünk "klasszikus" témánkhoz. Merthogy ez a hét sem múlt el visszahívásokról szóló hírek nélkül, a tevékenység szakértőjévé előlépett GM most sem maradt ki a listából. Ezúttal csupán 269 ezer járművüket kell szervizbe terelni, az elmúlt 12 hónap visszahívás-mutatója így is 30 millió körül mozog az amerikai gyártónál. Az összes többi márka együtt sem hívott vissza ennyi autót.

Baj van az USA államaiban értékesített Tiguan modellekkel

A VW is csatlakozott tengerentúli társához, ők 170 ezer autót hívnak vissza. A Tiguan modellnél motorleállási hiba az ok, a Routan minivanból pedig rázós úton kieshet a slusszklulcs.

A német gyártót most még az ág is húzza: Martin Winterkorn szavai szerint az autógyártó ötmilliárdos megtakarítási programja „fájni fog”. Arra talán nem gondolt, hogy például neki is. Merthogy lépett a szakszervezet, emiatt kénytelenek legalábbis újratervezni a koncepciót.

Ennél is rosszabb idők járnak a Saab felé, hiszen úgy hírlik, csődbe mehet a becsődölt Saab megmentője. Az autógyártó vállalatot megvásároló kínai NEVS egyik beszállítója ugyanis bírósághoz fordult annak érdekében, hogy mondják ki a cég fizetésképtelenségét. Azóta újabb fejlemények vannak az ügyben, azokat is megírtuk cikkünkben.

Felépítményeket gyártanak Szegeden

Van ám poziiív hírünk, kedvezőbb témánk is, éspedig itthonról. Ellátogattunk például a szegedi Autofer Zrt. telephelyére - a cég jogelődje a magyar motorizáció egyik úttörőjeként 1950-ben létesült, XI. sz. Autójavító Vállalat néven.

Tovább is van: bővítette beszállítói körét, így immár a Volkswagennek is szállít alkatrészeket a téglási Hajdu Autotechnika Ipari Zrt.

Őszi Csilla, a ZF Hungária ügyvezetője

Felidéztük Őszi Csilla előadását, videó formájában. A haszongépjárművek sebességváltóit gyártó ZF Hungária ügyvezetője felvázolta, ki lehet az egri cég partnere a termelésben.

A múlt héten még tüntettek ellene, e hét kezdetén 120 millió eurós hitelkeretet kapott a Hankook gumiabroncsgyártó magyarországi üzeme, leginkább három magyarországi kereskedelmi bank jóvoltából.

Hamarosan beüzemelik a Dunaferr 1-es kohóját, amelynek fejlesztése a tervezett ütemben halad. Augusztus 18-án kezdődhet a próbaüzem, várhatóan szeptember elején át is adják a kohót.

Újabb 400 gépjárművezetőt vesz fel a Waberer´s csoport azt követően, hogy az év első felében már végrehajtott egy több száz fős létszámfejlesztést.

Távoktatásban is szerezhető kamionos jogosítvány. Az elméleti részt mostantól otthonról is elsajátíthatják a leendő sofőrök. Személyautó, segédmotor (A és B kategória) esetében már adott volt a lehetőség, amit a buszokra és teherautókra is kiterjesztettek.

Ilyen Skoda-Ikarus trolik futnak Szegeden, Budapesten viszont nem fognak, mivel a gyártó nem indult a pályázaton

Augusztus 11-én felbontották a fővárosi trolibusz tender ajánlatait. Ez a pályázat kiíróinak harmadik nekifutása, s úgy tűnik, elúszhat a teljes beszerzés. Ez pedig azt jelentené, hogy 3,4 milliárdos üzletet, 108 új trolit bukhat a BKK.

A közlekedési központ gyorsan meg is ismételte egy korábban már közzétett, ezúttal pozitív üzenetét, aláírással megpecsételve a döntést. Ennek alapján Dunakeszin is gyártják majd a Budapestre szánt spanyol villamosokat.
Az eredeti 37 jármű mellett 10 további villamost rendelt a BKK. A gyártást 2014 szeptemberében kezdi meg a CAF, magyar vállalatot is bevonnak.

Megkezdte az M0-ás autópálya M7 és M1 autópályák közötti szakaszának kiszélesítését megkezdte a tendernyertes Betonútépítő Zrt. - jelentette be a hét utolsó munkanapján a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. kommunikációs vezetője.

Újonnan induló lézermérnöki képzésre diplomásokat vár a Kecskeméti Főiskola, akik tandíjmentesen vehetnek részt a Szegedi Tudományegyetemmel közös, két féléves oktatási programban.

Idén először elmaradt az alternatív hajtású járművek győri versenye. Ez lett volna az az év, amikor új helyszínen is debütál a rendezvény. A másik, debreceni programot ezen a héten szintén lefújták.

Nem csupán nézni, hallgatni is érdemes/érdekes a Formula-E versenyautóit

Szeptember 13-án rajtol Pekingben az együléses elektromos versenyautók futamsorozata, a Formula-E első szezonja. Néhány napja két próbafutamot tartottak, női pilóta is rajthoz állt. Megmutatjuk.

Gazdaság

Több cikket is írtunk a különböző országok aktuális GDP-alakulását illetően. A lényeg, tömören: Oroszország: +0,8, Magyarország: +3,9, Németország: -0,2. Kissé bővebben: 8 éve nem volt nőtt ekkora ütemben a magyar GDP, az orosz növekedés menetrendszerűen lassul, londoni elemzők pedig aggódnak a német gazdaság teljesítménye miatt.

A forint euróval szembeni árfolyama a múlt heti erőteljes gyengülést követően viszonylag nyugodtabban mozgott: a hétfői 314 forintos nyitóérték után péntek délutánra a 313-as érték környékén maradt.

Kiemelt Partnereink