Trend Megkóstolták az aszfaltot a Formula-E versenyautók

Megkóstolták az aszfaltot a Formula-E versenyautók

autopro.hu | 2014.08.15 07:33

Megkóstolták az aszfaltot a Formula-E versenyautók

Szeptember 13-án rajtol Pekingben az együléses elektromos versenyautók futamsorozatának első szezonja. Néhány napja két próbafutamot tartottak, női pilóta is rajthoz állt.

Hirdetés

Felzúgtak – ez a kifejezés igen helytálló kezdőszó lenne bármely Formula futam kapcsán. Ezúttal azonban legfeljebb felzümmögtek a technológiai innováció, a járműipari fejlesztési tevékenység csúcsát megtestesítő járművek a brit Donington Parkban augusztus második hétvégéjén.

Menjen egy kört egy ilyen autóval virtuálisan, és hallgassa, ahogy az esőmenő abroncs, vagy a kerékvető zaja elnyomja a motor hangját!

Nem a hangerő az egyetlen jelentős különbség a belső égésű motorokkal hajtott Formula-1 autók és látszatra egyébként igen hasonló, ám elektromos meghajtással szerelt társaik között. Az új versenysorozat szembetűnő sajátossága, hogy itt nem kerékcsere, hanem autócsere lesz majd, lévén a kiemelkedő teljesítményhez szükséges energiát viszonylag rövid távon képes – jelenleg – biztosítani a konstrukció. Minden pilótának 2 autója van tehát, ami tehetősebb csapatok esetében a Formula-1 esetében is lehetséges, itt viszont alapvető feltétele a versenyzésnek.

Az első szezont 10 csapat kezdi meg, összesen 20 versenyzővel – ismert autóversenyzők mellett hölgyet is találunk a pilóták között. Ne várjunk az egyes futamoktól egész hétvégés programot: egy napon belül minden részeseményt lebonyolítanak majd. Két szabadedzést (45 és 30 perces terjedelemben) tartanak délelőtt, majd 4 csoportra osztva időmérők következnek. Maga a versenyfutam minden esetben megközelítőleg 60 perces lesz, a teljesítendő körök számát előzetesen, a helyszínen határozzák meg.

A szezonkezdés előtti utolsó tesztet a nyilvánosság bevonásával tartják, mintegy 4 ezer érdeklődő máris regisztrált az eseményre. Mi azonban már mostani cikkünkben megmutatjuk, hogyan néz ki, illetve miként hangzik egy ilyen, járműipari szempontból is meghatározó sportesemény.

Összefoglaló az első próbafutamról
Hirdetés

Kiemelt Partnereink