Elemzések Dübörög a győri Audi, felkészül a nyitrai JLR - ez történt a 40. héten

Dübörög a győri Audi, felkészül a nyitrai JLR - ez történt a 40. héten

Wurmbrandt András | 2017.10.09 11:00

Dübörög a győri Audi, felkészül a nyitrai JLR - ez történt a 40. héten

Fontos mérföldkőhöz ért az Audi Hungaria járműgyártása: elkészült a félmilliomodik autójuk. Közben a Jaguar Land Rover megkezdte annak az ezer embernek a toborzását, akikkel jövőre elindítanák nyitrai gyárukat. A 40. hét legfontosabb járműipari híreit szedtük össze.

Hirdetés

Gyártók

Az Audi Hungaria járműgyártása fontos mérföldkőhöz érkezett: elkészült az 500 ezredik autó, egy Audi TT S Győrben, és elindult Nagy-Britannia felé, új tulajdonosához. Az autó „viperazöld” színű egyedi lakkozást kapott és egy 2,0 literes négyhengeres benzinmotor hajtja, amely szintén az Audi Hungariánál készült.

Jó ütemben halad a Jaguar Land Rover szlovákiai Nyitrára tervezett gyárának építése, már a gyártósorok fokozatos telepítésénél tartanak. Ezzel párhuzamosan a munkatársak toborzását is megkezdték: jövő márciusig ezer ember felvételében gondolkodnak. „Közülük nagyjából 230 lesz a menedzser, mérnök és egyéb magasan képzett alkalmazott, a többiek pedig közvetlenül a gyártásban vesznek részt.

Nem valószínű, hogy használni fogja a jelenleg épülő zalaegerszegi tesztpályát a Daimler, hiszen jövő év végére elkészülhet a német autógyártó kétszázmillió euróból épülő vizsga- és tesztközpontja Dél-Németországban. Az egykori katonai terület rendkívül sokféle tesztlehetőséget biztosít a konszernnek.

Beszállítók

Az eddig felerészben tulajdonos norvég Norsk Hydro ASA megvásárolta a szintén norvég Orkla ASA 50 százalékos tulajdonrészét a Sapa AS-ben, így a cég százszázalékos tulajdonosa lett - jelentette be a Sapa Profiles Termelő és Kereskedelmi Kft. ügyvezető igazgatója székesfehérváron.

Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte szeptember utolsó péntekén a Pata József Gépipari Kft. A fajszi cég a Suzuki egyik legnagyobb hazai partnere, minőségi munkájával eddig tízszer érdemelte ki az Év beszállítója címet. A vállalkozás a család garázsából indult, mára több mint 26 ezer négyzetméteren, több mint százan dolgoznak.

Töretlen fejlődés jellemzi a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Sanmina-SCI Magyarország Kft.-t. A vállalatnál jelenleg 1200 munkatárs dolgozik, jövőre 200-zal szeretnék növelni a létszámot. A szervizeléssel foglalkozó részlegbe 80 munkatársat, a termelő üzembe pedig 120 dolgozót keresnek.

15 évvel ezelőtt kezdte meg működését Miskolcon a jövő technológiáinak fejlesztésében egyre nagyobb szerepet játszó Bosch. A technológiák és szolgáltatások nemzetközi szállítója sajtótájékoztatón mutatta be a kéziszerszámokat gyártó és fejlesztő Robert Bosch Power Tool Kft. most záruló beruházásainak eredményeit, az autóipari gyártó Robert Bosch Energy and Body Systems Kft. pedig új projektek indulását jelentette be.

Szolgáltatók

Konzorcium létrehozását javasolják a zalaegerszegi tesztpálya megvalósításához. A minisztériumban tartott egyeztetésen elhangzott: az építkezés a terveknek megfelelően halad, egy éven belül már folyhatnak a kísérletek a pályán.

Felnőtt korba lépett a fémmegmunkálással, esztergálással, marással, indukciós hőkezeléssel, keménykrómozással foglalkozó Polyax Alkatrészgyártó Kft. és a gépforgalmazó GE-CO Hungary Kft. közötti kapcsolat. A példaértékű, több mint 18 éves együttműködést értékelte Gál Balázs, a Polyax tulajdonos – ügyvezetője és Rieth Thomas, a legnagyobb koreai, japán, amerikai és török gyártók fém- és lemezmegmunkáló gépeit értékesítő társaság egyik tulajdonosa.

A FANUC Europe Corporation, amely a világ egyik élenjáró gyártója a CNC vezérlő- rendszerek, robotok és gyártógépek gyári automatizálása terén, legújabb stratégiai lépéséről számol be: központosítja az európai termék testreszabást és logisztikát a luxemburgi Conternben található új központban (CDC), hogy az eddiginél is rövidebb szállítási határidőket vállalhasson. Interjú Andrea Scammacca-val, az Európai Ellátási Lánc vezetőjével.

Elemzések

Az előző év azonos időszakához képest 16,8 százalékkal több, 9607 új személyautót helyeztek forgalomba szeptemberben, az év első kilenc hónapjában 2016 január-szeptemberhez képest pedig 19,1 százalékkal több, 82 681 új autó került forgalomba - közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülte (MGE).

Kiemelt Partnereink