Beszállítók 25 éve Suzuki-beszállító a fajszi családi vállalkozás

25 éve Suzuki-beszállító a fajszi családi vállalkozás

Kovács András | 2017.10.03 10:15

25 éve Suzuki-beszállító a fajszi családi vállalkozás

Alapításának 30. évfordulóját ünnepelte szeptember utolsó péntekén a Pata József Gépipari Kft. A fajszi cég a Suzuki egyik legnagyobb hazai partnere, minőségi munkájával eddig tízszer érdemelte ki az Év beszállítója címet. A vállalkozás a család garázsából indult, mára több mint 26 ezer négyzetméteren, több mint százan dolgoznak.

Hirdetés

A fajszi Kék Duna tsz egykori műszaki vezetője, Pata József a nyolcvanas évek végén kezdett önálló vállalkozásba, s a Kossuth utcai családi házban kialakított műhelyben néhány géppel ágyakhoz és mezőgazdasági gépekhez gyártott fém alkatrészeket.

Az akkori Népszabadságban olvasta, hogy fém autóalkatrészek gyártására beszállítókat keres a Suzuki. Kocsijába ugrott, meg sem állt Esztergomig, ám nem jutott túl a portáson, mondván, hogy a pályázat már lezárult. Azután mégis felszóltak a „beszerzésre”, hogy itt van egy férfi valahonnan a világ végéről, és mindenáron pályázni szeretne alkatrészre. Ez megismétlődött néhányszor, de minduntalan kikosarazták.

Amikor már kiutálták, az esztergomi postahivatalból újra felhívta telefonon a Suzuki gyárat. A hölgy a beszerzési osztályról határozottan igyekezett eltántorítani a további próbálkozásoktól a "pöttyöst addigra többszörösen elrúgó mestert, amikor állítólag meghallotta a telefonvitát egy japán úr és megkérdezte, hogy mi folyik itt. Miután megtudta, hogy Pata József mindenáron pályázni akar, azt mondta, hogy Japánban be kell engedni az ajtón azt, aki ennyire be akar jönni.

Pata József

– A garázsból indultunk egy satupaddal, három kis présgéppel, 3 fővel, napjainkban 26 ezer négyzetméteren, 8 csarnokban dolgozunk, 58 darab 5-től 1200 tonnáig tudó présgéppel, 22 automata hegesztőgéppel, négy robothegesztő cellával, és több, mint 100 fővel – ezt már Pata Ildikó, a családi vállalkozás ügyvezetője mondta. Kezdetben franciaágy vasalatokat gyártottak olyan jó minőségben, hogy a balatoni nyaralójukban a mai napig a saját alkatrészeikkel felszerelt franciaágyakon alszanak. Ma több, mint 150 féle préselt, hegesztett, felületkezelt alkatrészt gyártanak az autóipar számára legújabb technológiával a legmodernebb gépkocsikhoz. Maradva a számoknál, évi 12 millió alkatrész készül Fajszon és kétszer ennyi kötőelemet hegesztenek a helyére.

– 25 évvel ezelőtt a bejutás nehézségeit legyőzve megküzdöttünk a szükséges dokumentumok angol nyelvű kitöltésével, s tettük ezt minden nyelvtudás nélkül. Ma pedig büszkén nézhetünk minden Magyarországon gyártott Suzuki modellre, hogy a mi alkatrészeink is benne vannak – mondta, hozzátéve, hogy a számos minőségi díj mellé tízszer nyerték el a Magyar Suzuki Zrt.-től az „Év beszállítója” megtisztelő címet.

2000-ben zöldmezős beruházásként kezdték el jelenlegi, Paprika utcai telephelyük építését, amit az évek során – szerénytelenség nélkül – gyárrá fejlesztettek. Az elmúlt évek rendkívüli ütemben zajló ipari automatizálás számukra is izgalmas kihívást jelentett, így három nagy teljesítményű présgépüket az olasz NORDA cég által tervezett és gyártott alkatrész továbbító transzfer berendezésekkel látták el. Ezzel a munkaerőszükséget az érintett gépeken felére, negyedére csökkent.

– A fejlődés nem áll meg, édesapám gondos és határozott konzervatív pénzügy politikájának köszönhetősen a további fejlesztéshez szükséges és kizárólag e célra elkülönített saját tőke a rendelkezésünkre áll – hangsúlyozta Pata Ildikó. Szeretnék gépparkjukat tovább modernizálni, automatizálni, szükség esetén a már meglévő ingatlanon további csarnokot, csarnokokat építeni.

Az ünnepségen megjelent Zsigó Róbert államtitkár, Baja és térsége országgyűlési képviselője hangsúlyozta, a fajszi cég sikere mögött ott van a bátorság, hiszen akkor is fejlesztettek, mikor más vállalatok lemondtak erről. „A családi összefogás, és a kitartó munka előtt tiszteleghetünk, a kft. tulajdonosai mertek nagyot álmodni, nem riadtak vissza a kihívásoktól, a problémákat inkább lehetőségeknek tekintették azokat.”

Több, mint 150 féle préselt, hegesztett, felületkezelt alkatrészt gyártanak az autóipar számára legújabb technológiával a legmodernebb gépkocsikhoz

Hasonló dicsérő szavakat kapott a cég a rendezvényen Berta Zsolt polgármestertől, aki „Fajsz községért kitüntető címet” adott át Pata Ildikónak, majd születésnapi ünnepségen átvágták a nemzeti színű szalagot, ami az utóbbi időszakban, egészen pontosan az elmúlt négy évben megvalósult fejlesztéseket jelképezte.

Az ünnep egyik megható napirendi pontja volt, hogy a vállalkozást elindító 3 kis présgép egyikét „leleplezték”, a szépen felújított, hagyományos és különböző méretű csavarós zsírzógombokkal ellátott masina lehet a gyári mini múzeum első darabja. Ez a kis esemény nagyon jó indítást adott mindenkinek a profin megszervezett gyárlátogatáshoz, ahol az egyszerű, egyetlen műveletre alkalmas kis présgépektől haladt a közönség, hogy eljusson az 1200 tonnásig, illetve a robothegesztő cellákig.

Kiemelt Partnereink