Beszállítók Hét év alatt hétmilliárd forintért fejlesztett a tatabányai Sanmina

Hét év alatt hétmilliárd forintért fejlesztett a tatabányai Sanmina

Gulyás Géza | 2017.10.05 12:19

Hét év alatt hétmilliárd forintért fejlesztett a tatabányai Sanmina

Töretlen fejlődés jellemzi a fennállásának 20. évfordulóját ünneplő Sanmina-SCI Magyarország Kft.-t. A vállalatnál jelenleg 1200 munkatárs dolgozik, jövőre 200-zal szeretnék növelni a létszámot. A szervizeléssel foglalkozó részlegbe 80 munkatársat, a termelő üzembe pedig 120 dolgozót keresnek.

Hirdetés

Dr. Hoffmann Károly, a magyarországi ügyvezető igazgató elmondta, hogy a Sanmina eddigi 37 éve igazi amerikai sikertörténet. Kaliforniában alapította 1980-ban néhány fiatalember, nagy reményekkel, amelyek beigazolódtak. Ma 25 ország 75 gyárában 43 000 a dolgozók száma, az éves árbevétel 6,5 milliárd dollár. Idén október elsején adta át a stafétabotot Jure Sola, az alapító elnök-vezérigazgató Bob Eulaunak.

Húsz éve döntött Amerikában az SCI arról, hogy Tatabányára telepíti újabb európai gyárát. A társaság 1997-ben építette fel első, 10 ezer négyzetméteres csarnokát Tatabányán, az 1-es út és az autópálya lejáró közvetlen közelében. A zöldmezős beruházásként emelt csarnokot három év múlva egy hasonló méretű épülettel bővítették, majd 2006-ban megvásárolták a cég telephelye mellett található, üresen álló gyártócsarnokot, így jelenleg 40 ezer négyzetméteren tevékenykednek.

Az utóbbi években az orvosi és autóipari műszerek részaránya jelentősen növekedett. Miközben a mexikói, kínai és indiai gyárak is gyorsan fejlődnek, Európában a legnagyobb bázissá vált a tatabányai. Az utóbbi 7 év során 7 milliárd forintot fordítottak fejlesztésre. A cél, hogy a következő években folytatódjon a fejlődés: a legjobb, egyben legjelentősebb gyárrá váljon a cégcsoporton belül a tatabányai. A dolgozók száma 1200 körüli, 2018-ban csaknem 20 százalékos növekedés a terv.

A jubileum tiszteletére elültették a 20. fát is a gyár melletti parkban. Az ünnepség résztvevői ezután a csúcstechnológiával ismerkedhettek. Hetente átlagosan 250 ezer termék készül. Vannak olyan beültető gépek, amelyek óránként 20 ezer alkatrészt tesznek a helyére; egy-egy gépsor 4,5–5 millió dollár. Az ötven, legrégebben a Sanminánál dolgozó munkatárs írt üzenetet egy időkapszulába, amelyet majd 2027-ben bontanak fel.

A Sanmina másik magyarországi gyára Miskolc mellett működik, az alsózsolcai ipari parkban. Precíziós fémmegmunkálással, telekommunikációs kapcsolószekrények, bázisállomások összeszerelésével foglalkozik a 300 dolgozó.

Kiemelt Partnereink