Beszállítók Az egyre okosabb termékek felé nyit a Fath Components

Az egyre okosabb termékek felé nyit a Fath Components

Kuthi Áron | 2019.05.02 09:48

Az egyre okosabb termékek felé nyit a Fath Components

Zsanérok, zárak, sima vagy rugós horonyanyák, géplábak, görgők, és a kötőelemek legkülönfélébb fajtái – a Fath Components budaörsi székhelyén nem nagyon tudunk olyan alkatrészre mutatni a falra szerelt terméktáblán, de még a több mint kétezer oldalas katalógusban sem, amelyre Agárdi-Nyárai Andrea ne tudná rávágni a nevét, és azt, hogy azt még milyen változatban tudják szállítani. Az alkatrészgyártó cég üzletfejlesztési igazgatója 40 ezer terméket tart számon, amelyet Magyarországon és hét közép-kelet-európai országban (Csehország, Szlovákia, Lengyelország, Szlovénia, Horvátország, Románia, Bulgária) forgalmaznak.

– Ügyfeleink a rugalmasságunkat értékelik legjobban, mivel például egy géplábat is a legkülönfélébb specifikációkkal tudunk leszállítani, rögzített gumitalppal, kontraanyával vagy anélkül… Egyes termékcsoportokban pedig egy, azaz egy darabra is fel tudunk venni rendelést – mondja a legnagyobb természetességgel a termékfejlesztő csapatért is felelős Agárdi-Nyárai Andrea.

Budaörsön az egyedi görgőpályák készülnek, a többi terméket a cégcsoport németországi központjában vagy Kínában gyártják. A három éve elkészült székház viszont annál fontosabb szerepet lát el a Fath-univerzumban: Budaörsön működik a cégcsoport shared service centere, az itteni kollégák látják el a stratégiai beszerzés, a projektvezetési és a vállalatirányítási feladatokat. A Fath német családi vállalat, és ez a cégcsoport magyar tagján is érződik. A munka nyugodt, nyílt és családias légkörben zajlik az épület tágas és világos irodaszintjén.

Gyártás és forgalmazás egy kézben, így a legprofibb a terméktámogatás

A Fath piaca a Tier 1-es és 2-es autóipari beszállítók, leginkább gép- és gyártósor-építők, a cég a legtöbb, a piacon létező alumíniumprofilhoz tudja szállítani az építőelemeket. Itthon számos cég foglalkozik gépépítő elemek forgalmazásával, gyártó cég szinte egy sem akad. De hogy gyártó és forgalmazó ugyanaz a cég legyen, az szinte egyedülálló Magyarországon. Agárdi Viktor ügyvezető szerint ebben, illetve a profi terméktámogatásban, a szakmai tanácsadásban és rugalmasságukban rejlik versenyképességük.

Érzik a konjunktúrát

A magyar Fath nagyon jól megülte a hazai és térségi autóipari konjunktúrát. 2017-ben 27, 2018-ban 18%-os forgalomnövekedést értek el, és az idei év első három hónapjának forgalma is 24 százalékkal haladta meg a tavalyi első negyedévit.

A Fath Components Kft budaörsi székhelye
A Fath Components Kft budaörsi székhelye

– A térségben még mindig negatívan ítélik meg azt, hogy ha egy cég Kínában is gyárt. De meg merem kockáztatni, hogy aki belép a sanghaji üzemünkbe, az ottani gyártástechnológiát nem tudná megkülönböztetni a nyugaton megszokott csúcstechnológiás körülményektől. A minőségi követelményeket ugyanolyan szigorúan betartjuk ott is – mondja Agárdi Viktor, aki nemrég tért vissza egy bulgáriai üzleti útról.

A Fath a nagy volumenű, egyszerűbb termékeket gyártja Kínában, a specializáltabb paletta Németországban készül. Ráadásul a minőség-ellenőrzés duplán történik, az Ázsiából érkező alkatrészek kiszállítás előtt egy második teszten is átesnek a német központban. Ezen túlmenően a magyar cég teljes mértékben támaszkodhat a németországi és amerikai termékfejlesztésre.

Agárdi Viktor ügyvezető
Agárdi Viktor ügyvezető

Beköszöntött a smart világ

A gyártósorokat már elérte az IoT (Internet of Things, a dolgok internete), így kézenfekvő, hogy ezen a téren a Fath egyre bővülő körben kínál okosmegoldásokat. Ilyen például a TanLock kilincses zárszerkezet, amely ideális megoldás szerverszekrények, zárható kapcsolótáblák, védett számítógépes terminálok időzített és testre szabott nyitásához-zárásához. A hozzáférést távolról biztosító eszközzel szabályozható például az is, hogy a számítógépek karbantartója mely szekrényhez vagy szekrényekhez férjen hozzá, és pontosan mely időpontokban.

A Fath májusban vásárolt részesedést a CEMEC német mechatronikai alkatrészgyártóban, amelynek fő specializációs területe az űrtechnológia és az optomechanika. A Fath ezáltal elsősorban jelentős innovációs kapacitáshoz jut, valamint új gyártástechnológiákat is megalapozhat.

– Ezzel a lépéssel a mechanikai tudásunk nagy mértékben egészül ki elektronikai funkciókkal. Vagyis egyértelmű az elmozdulásunk a smart termékek irányába – mondta Agárdi Viktor.

Kiemelt Partnereink