Trend Szupergyorsan tölthető akkun dolgozik a BYD és a CATL

Szupergyorsan tölthető akkun dolgozik a BYD és a CATL

autopro.hu/P.B. | 2024.06.14 07:17

Szupergyorsan tölthető akkun dolgozik a BYD és a CATL

Fotó: CATL

A CATL és a BYD is olyan megoldásokon dolgozik, amivel gyorsabban tölthető akkumulátorokot fejleszthetnek ki az elektromos autókhoz. A CATL azt tervezi, hogy már 2024 második felében piacra dobja Qilin akkumulátorának új generációját 6C-s töltési sebességgel. A pletykák szerint a BYD szintén egy 6C-os akkumulátoron dolgozik.

Hirdetés

Az akkumulátorok töltésekor a „C” az akkumulátor méretének és a töltési teljesítménynek az arányát jelzi. 1C-n egy 80 kilowattórás akkumulátor maximum 80 kilowattal tölthető, 6 C-n ugyanaz az akkumulátor elméletileg hatszor akkora töltési kapacitással tölthető, ami akár 480 kilowattot is jelent. Jelenleg még Kínában is ritkák a 4C-t vagy 5C-t támogató töltőállomások, de a Li Auto és Zeekr egyes modelljei már 5C-vel tölthetők. Ezekben az autókban CATL akkumulátorok vannak, amiket elméletileg 12 perc alatt 500 kilométeres hatótávolságra tölthetők. Ezeknek az akkumulátoroknak a maximális töltési teljesítménye azonban csak rövid ideig állhat rendelkezésre.

Kínai forrásokra hivatkozva az electrive.com arról ír, hogy a CATL jelenleg fejleszti Qilin akkumulátor 6C változatát, aminek bemutatása az év második felében várható. A pletykák szerint a versenytárs BYD is követni akarja a CATL példáját: a Blade akkumulátorok következő generációjának piacra dobása azonban megelőzi egy 6C-s akkumulátor piacra dobását a cégnél.

Az említett fejlesztéseknek lehetővé kell tenni a töltési kapacitás növelését a cellák kémiájának és a hőelvezető rendszer kialakításának fejlesztésével. Ez azonban nem elég, a töltőknek megfelelő töltési teljesítményt is biztosítaniuk kell.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink