Gyártósor Szerszám-technológiai ikon a Horntól

Szerszám-technológiai ikon a Horntól

autopro.hu/Horn Magyarország | 2024.06.21 04:20

Szerszám-technológiai ikon a Horntól

A Supermini szerszámrendszer számos megmunkálási művelethez alkalmas. | Fotó: Horn/Sauermann

„Ez a szerszám megreformálja a furatmegmunkálást” – gondolta Paul Horn, miközben tüzetesen megvizsgálta a Supermini első prototípusát. A Supermini szerszámrendszert 1989-ben mutatták be, és azóta is a Paul Horn GmbH egyik sikertermékének számít. Az elmúlt 35 évben a szerszámrendszer számos fejlesztésen ment keresztül, és a megmunkálási folyamatok számos kihívására nyújtott megoldást világszerte. A Horn most újabb mérföldkőhöz ért a széria történetében, mostantól szinterezett forgácstörő geometriát kap a Supermini 105-ös típusa. Markus Horn ügyvezető igazgató elmondta, áldozatos munkával sikerült gazdaságos megoldást találni a hosszú forgácsok okozta problémára a kis átmérőjű furatok belső megmunkálása során.

Hirdetés

Kiesztergálás, profilesztergálás, belső beszúrás, menetvágás, simítás, homlokbeszúrás, fúrás és vésés: a Supermini szerszámrendszer számos megmunkálási folyamatnál alkalmazható. A keményfém váltólapkák 0,2 mm-től 10 mm-es belső átmérőig alkalmasak kiesztergáláshoz. A Horn a keményfém váltólapkákat könnycsepp alakúra tervezte, ami nagy, precíz kontaktfelületet biztosít a szerszámtartóban, valamint a teljes rendszernek nagyobb merevséget kölcsönöz. Mindemellett a könnycsepp alakzat megakadályozza, hogy a váltólapka elcsavarodjon, ami a szerszám középmagasságának következetes, pontos pozicionálását eredményezi. Hosszú szerszámkinyúlások esetén csökkenti az elhajlást és minimalizálja a vibrációt az esztergálás során. A felhasználástól és a megmunkálandó átmérőtől függően a Horn három lapkát (105, 109 és 110-es típus) és különböző váltólapka-fajtákat kínál. Minden típus lehetővé teszi a belső hűtőfolyadék-ellátást közvetlenül a vágási zónába. A Horn szerszámportfóliójában nagyjából 2500 különböző Supermini változat érhető el, ezenfelül pedig a vállalat számtalan egyedi megmunkálási megoldást kínál ügyfeleinek.

Forgácsolási kihívások megoldva

A belső megmunkálás során fellépő egyik legnagyobb kihívást a hosszú forgácsok képződése jelenti, ami a szerszám minőségétől független folyamat. A megmunkált anyagtól függően a furatmegmunkálás folyamán a forgács rátekeredhet a szerszámra, amivel eltömíti a furatokat vagy rosszabb esetben szerszámtörést is okozhat. Ebben az esetben jelent segítséget a forgácstörő geometria, ami vezeti, formálja és eltöri a forgácsot. Korábban speciálisan, lézerrel vagy köszörüléssel kialakított forgácstörő geometriákat alkalmaztak, ám ezek jelentősen megemelték a váltólapkák költségét. Az új Supermini 105-tel a Horn egy szinterezett forgácstörő geometriával ellátott, univerzális furatmegmunkáló szerszámot fejlesztett ki, amely a kiváló forgácsszabályozásnak köszönhetően nagy folyamatbiztonságot garantál. A vágóél geometriája mélyen a lapka sarokrádiuszáig terjed. A megoldás kis fogásmélység beállítás mellett is gondoskodik a jó forgácsszabályozásról. Az új geometria univerzálisan használható különböző anyagtípusokhoz, és egyaránt alkalmas belső, homlok-, másoló és visszaesztergáláshoz.

Az új 105-ös Superminivel a Horn sikeresen kifejlesztett egy univerzális furatmegmunkáló szerszámot szinterezett forgácstörő geometriával.

Az új 105-ös Superminivel a Horn sikeresen kifejlesztett egy univerzális furatmegmunkáló szerszámot szinterezett forgácstörő geometriával. | Fotó: Horn/Sauermann

A geometrián túl, a nagyobb merevség és a vágóél környezetének stabilitásának növelése érdekében a Horn optimalizálta a keményfém szerszámbetétek szárait, valamint fejlesztette a hűtőközeg-ellátást. Az új lapka a 105-ös típusú szerszámtartók számos típusával kompatibilis. A Horn a váltólapkákat három sztenderd hosszal (15, 20 és 25 mm) és kétféle bevonattal (TH35 és IG35) kínálja. A sarokrádiusz 0,2 mm. A szerszám 6 mm-es furatátmérőtől használható. A széles körben alkalmazható lapkák költséghatékonyak is, hiszen az új Supermini széria ára szinte azonos a hagyományos, geometria nélküli betétekével. Az új Supermini termékcsalád 2024. június 12-től rendelhető készletről.

A felhasználók a szerszámtartók széles kínálatából választhatnak, legyen szó kerek vagy szögletes szárú, interfész- vagy állítható szerszámtartókról a különböző gépgyártói igényekhez igazodva. A Horn a váltólapkák lefogatására négy különböző megoldást kínál: hagyományos golyósorsót, homlokfelületi leszorító- és emelőelemet, zárt helyekhez pedig egy kompakt, csatlakozóanyás rendszert.

Hogyan néz ki mindez a gyakorlatban?

A RICH Präzision már évek óta a Horn egyik beszállítója, a vállalat gyártja a Horn SX szerszámrendszerének precíziós interfész testét.

A vágófej a szerszámtest kontaktfelületéhez egy stabil, robusztus, mégis rendkívül pontos menettel kapcsolódik. Wolfram Stiefel, a RICH termelési vezetője kifejtette, hogy a Horn magas pontossági követelményei miatt a szerszámtartók gyártása eleinte komoly kihívást jelentett a vállalat számára. A RICH a Horn alkatrészeinek gyártásához is Horn szerszámokat használ. A folyamat kritikus elemének az illeszkedő menet, valamint a számos szűk tűrés bizonyult. A különböző kontaktfelületek körkörössége és axiális kifutása szintén fontos.

A vállalat számos különböző Horn-rendszert alkalmaz a komponensek esztergálása során. A kis átmérőjű furatok belső megmunkálásához a RICH jellemzően a Supermini rendszert használja. Egy precíziós meneten túl egy kúp és egy másik szerelvény segít µ-pontossággal központosítani az SX interfészeket. Ezeket az elemeket egy Supermini 105-ös típusú szerszám munkálja meg. Wolfgang Rich elmondta, a nagyon szűk tűrések eléréséhez alkalmazott esztergálási folyamat stabil, azonban a szerszámra tekeredő forgács korábban mindig problémát jelentett, akármelyik szerszámgyártó termékét használták.

A Supermini 105 új generációjával a Horn megoldást hozott a problémára, amit korábban csak speciális, lézerrel vagy köszörüléssel kialakított lapkákkal lehetett volna kezelni. Az új rendszer előnyei egyértelműen megjelennek használat közben, és ezt Wolfgang Rich is megerősíti: „többé nem jelent problémát az összegabalyodó forgács. Az előző rendszerrel még kézzel kellett eltávolítani a forgácsszálakat a szerszámról, de az új geometriának köszönhetően most már az apró darabok is alig látszanak a forgácsvödörben.” Az új szerszám élettartama közel azonos a geometria nélküli váltólapkáéval.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink