Beszállítók Óriási akkugyár épül közel a magyar határhoz

Óriási akkugyár épül közel a magyar határhoz

autopro.hu/R.K.E. | 2024.06.24 10:23

Óriási akkugyár épül közel a magyar határhoz

Fotó: InoBat

Valóra válik a kínai Volkswagen-partner Gotion High-Tech és a szlovák InoBat akkumulátorgyártó cég közös akkumulátorcella-gyára a szlovákiai Nagysurányban. A kormány és a vegyesvállalat most beruházási megállapodást írt alá.

Hirdetés

A megállapodás nem meglepő. A vállalatok 2023 novemberében írtak alá egy erre vonatkozó szándéknyilatkozatot a szlovák kormánnyal a gyárról. A partnerek már szeptemberben bemutatták a közös gyár főbb pontjait.

Az új gyár építése az év vége felé kezdődik, és a működés 2026-ban indul. Az üzem kezdeti kapacitása 20 gigawattóra lesz. Teljes üzembe helyezését követően 60 gigawattóra összkapacitással fog rendelkezni, de a vállalat nem közölte, hogy ez mikor lesz így. Az első fázis 100 hektáron terül el, és több mint 1000 munkahelyet teremt. Az új telephely továbbá „egy innovatív, zártkörű, körkörös értékláncot fog kialakítani a nagysurányi stratégiai ökoparkban, a Šurany Battery Hubnak otthont adó Šurany stratégiai ökoparkban".

A kínaiak és a szlovákok már 2023 februárjában aláírtak egy szándéknyilatkozatot, amely többek között egy közös gyár vizsgálatáról rendelkezett. A gyár mellett az egyetértési megállapodásban az LFP és az NMC akkumulátorok terén történő technikai együttműködésről is szó esett. A vállalatok azt is megvizsgálták, hogy az InoBat meglévő szlovákiai üzemeiben lehetne-e helyhez kötött energiatároló akkumulátorokat gyártani, hogy a Gotion gyorsan hozzáférhessen az európai piachoz – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink