Trend Önvezetés: kösz, inkább vezetek

Önvezetés: kösz, inkább vezetek

autopro.hu/B.B. | 2019.04.13 05:00

Önvezetés: kösz, inkább vezetek

Hiába a rengeteg hibátlan közúti teszt, nem terjed az önvezetés népszerűsége Amerikában. Egy új felmérés minden második tengerentúli megkérdezettje szerint az autonóm járművek veszélyesebbek, mint a hagyományosak. Még nagyon sokan tartanak a sofőr nélküli járművektől, anyagi pluszt is kevesen vállalnának az önvezető funkciókért.

Bár az autógyártók és az önvezetést fejlesztő vállalatok már jó ideje végzik tesztjeiket az Egyesült Államokban, az amerikai polgárok nagy része továbbra sem bízik a technológiában, derül ki a Reuters/Ipsos felméréséből. A válaszadók fele úgy véli, hogy az autonóm járművek veszélyesebbek, mint az emberek által irányítottak, kétharmaduk pedig úgy nyilatkozott, hogy nem vásárolna teljesen autonóm személykocsit.

Szintén háromból két megkérdezett mondta, hogy a gépi vezetést szigorúbb szabályokkal kellene korlátok közé terelni, mint a hagyományos emberit. Ez azért különösen érdekes fogyasztói igény, mivel a fejlesztők és iparági elemzők szerint épp a jogalkotás az önvezetés terjedésének egyik fő akadálya. Megfelelő szabályozás csak helyenként létezik, az előírások pedig gyakran egyáltalán nincsenek összhangban egymással. Nem kérdéses, az általános jogi környezet kialakulásáig még sok időnek kell eltelnie.

Ha kipróbálod, hozzászoksz, megszereted

A Reuters felmérésének végeredménye megegyezik korábbi vizsgálatokkal – az AAA például arra mutatott rá, hogy az emberek háromnegyede fél(ne) teljesen önjáró járműben utazni. Persze mivel arra is választ kaptak, hogy az amerikaiak döntő része még nem ült autonóm kocsiban, könnyen elképzelhető, hogy ez a félelem az egyéni tapasztalatok sűrűsödéséve hamar eltűnik majd.

Kritikus pont a technológia ára is, hiszen a Reuters felmérése résztvevőinek 66 százaléka nem vállalna pluszkiadást az önvezetésért. de nagy azok aránya is, akik csak maximum nagyjából hatszázezer forintnak megfelelő dollárt áldoznának ilyen célra. A gyártók persze szeretnék megtérülni látni gigantikus fejlesztési költségeiket, a tehnológia térhódítása a magáncélú használat rovására egyelőre a mobilitási szolgáltatásokat nyújtó flották irányába mutat.

Kiemelt Partnereink