Gyártók Hidrogénhajtású szuperautót villantott az Alpine

Hidrogénhajtású szuperautót villantott az Alpine

autopro.hu/D.Á. | 2024.04.21 08:20

Hidrogénhajtású szuperautót villantott az Alpine

Fotó: Alpine Cars UK

Először gurul versenypályára az Alpine radikális Alpenglow koncepcióautója jövő hónapban a Spa-Francorchamps versenypályán. A szuperautó lelke egy hidrogénnel üzemelő belső égésű motor, ami a gyártó szerint hamarosan utcai autókba is bekerülhet. A futurisztikus Alpenglow-t a 2022-es Párizsi Autószalonon láthatta először a nagyközönség, mozgás közben pedig a Spa-ban rendezett hatórás verseny előtt mutatkozik be május 11-én.

A koncepcióautó az Alpine szupersportautók és versenyautók fenntartható innovációja iránt tett erőfeszítéseit hivatott közszemlére tenni. Az Alpenglow útja az elképzeléstől a hamarosan látható működő modellig a gyártó elkötelezettségét jelzi az akkumulátoros elektromos technológia alternatíváinak megképzése iránt, hiszen a nekik szempont az analóg érzetet és valódi érzelmeket nyújtó sportautózás megtartása.

Az Alpine egyenesen azt állítja, az új motor megtízszerezi majd a vezetési élményt, de egyelőre egy kísérletezésnek minősíti azt, és nem konkrét tömeggyártási szándékot fogalmaz meg. Technikai adatok nem érkeztek a hajtásláncot illetően, de állítólag elektromos rásegítés található lesz benne. A márka tisztázta azt is, hogy az Alpenglow prototípus nemcsak egy technikai demonstrátor lesz, hanem az Alpine későbbi utcai modelljeinek egyes dizájnelemeit is felvonultatja.

Tekintélyt parancsoló forma, műszaki csemege

A formaterv erősen felfejlesztett állapotba kerül majd, kissé visszafogottabb első dizájnnal, pixeles kialakítású fényszóróval - amely gyakori eleme lesz a későbbi utcai modelleknek -, valamint optimalizált légbeömlő nyílásokkal. Az LMP1 versenyautókéhoz hasonlító üveg vezetőfülke marad, de most már jelentős hűtőnyílás található rajta, ami a farközép-elrendezésű hidrogénes motort hőjét vezeti el.

Az Alpine korábban azt közölte, hogy a koncepcióautó nagyjából akkora tömegű lesz, mint az A110-es sportkupé, vagyis 1100 és 1200 kilogramm között nyom majd. Az alacsony tömeget a nagy arányban használt szénszálas kompozitnak köszönheti, amely segít ellensúlyozni a 700 bar nyomáson üzemelő hidrogéntartályok súlyát.

Saját versenykategória is lesz

A Le Mans 24 Hours verseny szervezői egy ideje tervezik már egy vegyes hidrogénes kategória elindítását üzemanyagcellás és belső égésű konfigurációk számára egyaránt. A biztonsági aggályok miatt 2026-ról 2027-re módosult ennek bevezetése. A Toyota, mint a hidrogéntechnológiát verseny- és utcai célokra egyaránt nagy elánnal fejlesztő gyártó bemutatta saját GR H2 Racing Concept autóját, amely a Le Mans-i végső modell beharangozója, az Alpine azonban még nem köteleződött el a versenyzés mellett – olvasható az Autocar oldalán.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink