Trend Kihátrál önvezető autós cége mögül az Aptiv

Kihátrál önvezető autós cége mögül az Aptiv

autopro.hu/V.M. | 2024.02.02 06:18

Kihátrál önvezető autós cége mögül az Aptiv

Fotó: Motional

Az Aptiv nemzetközi autóipari beszállító csökkenteni fogja részesedését a Hyundai-jal közös Motional önvezető technológiai cégben, továbbá a számottevő veszteséget követően nem is fektet be többet a vállalkozásba.

„Bár a Motional vegyesvállalatunk továbbra is előrehalad a technológiai célkitűzéseit követve, úgy határoztunk, hogy többé nem allokálunk tőkét a részére” – jelentette be Kevin Clark, az Aptiv vezérigazgatója.

Az Aptiv a 2024-es pénzügyi évre 5,55-6,05 dollár egy részvényre jutó nyereséget vetít előre. Ez az érték azonban nagyobb is lehetne anélkül az 1,2 dollár/részvény veszteség nélkül, amit a Motionalhöz kötődő 340 millió dollár várható veszteség jelent – írja a Reuters.

Nincs egyedül az Aptiv

Döntésével az Aptiv csatlakozik más olyan autóipari óriásokhoz, melyek az elmúlt években csökkentették az önvezetésbe fektetett összegeket. A Ford és a Volkswagen 2022-ben számolták fel közös cégüket, az Argo AI-t, míg a General Motors az idén kevesebbet kíván befektetni saját cégébe, a botrányba keveredett Cruise-ba.

Mindez jele annak, hogy az autóipar fokozatosan felismeri, a valóban önvezető járművek kifejlesztése a vártnál több időt és költséget emészt fel. Ez a terveik és befektetéseik átgondolására készteti a vállalatokat.

Hasonlóan a Cruise-hoz, már a Motional is rendelkezik közutakon közlekedő járművekkel. A vállalat Hyundai Ioniq 5-ön alapuló robotaxijai Las Vegas-ban érhetőek el az Uber és a Lyft fuvarközvetítők szolgáltatásán keresztül.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink