Trend Kevesebbet fektet robotaxis cégébe a GM

Kevesebbet fektet robotaxis cégébe a GM

autopro.hu/V.M. | 2024.02.01 12:22

Kevesebbet fektet robotaxis cégébe a GM

Fotó: Cruise News

A General Motors bejelentette, hogy 2024-ben körülbelül egymilliárd dollárral kevesebbet fektet a botrányba keveredett Cruise önvezető autós cégébe, ugyanakkor az amerikai autógyártó megerősítette, hogy továbbra is elkötelezett a technológia fejlesztése mellett.

A Cruise egyik robotaxija 2023 októberében elgázolt egy már elütött gyalogost, majd mintegy hat méteren át magával vonszolta, miután fékezés ellenére sem volt képes elkerülni az ütközést. A vállalat heves kritikák kereszttüzébe került az eset miatt, aminek következtében Kaliforniában megtiltották önvezető autói üzemelését, illetve több vizsgálat is indult.

A Cruise Kalifornia intézkedését követően önként leállította minden más járművét is az Egyesült Államokban, az pedig egyelőre kérdéses, hogy mikor és pontosan hogyan térnek majd vissza autói az utakra – ez azonban hamarosan megváltozhat.

A GM vezérigazgatója, Mary Barra nemrég arról beszélt, hogy az autógyártó most a Cruise „újraindítására” fog koncentrálni, és ígéretet tett arra, hogy „rövidesen” nyilvánosságra hozzák a kapcsolódó ütemtervet.

Halmozódó veszteség

A Reuters szerint Barra továbbá megerősítően kijelentette: „Elkötelezettek vagyunk a Cruise mellett.” Ugyanakkor az idei támogatás csökkentése mutatja, hogy a GM az eddigieknél óvatosabban közelít a projekthez, amelyen eddig több mint 8 milliárd dollárt veszített. Csak 2023-ban a Cruise 2,7 milliárd dollár adózás előtti veszteséget termelt, nem számolva a balesetet követő reformokkal járó 500 millió dollár plusz költséggel.

A reformok része volt számos vezető elbocsátása, illetve a dolgozói létszám negyedével csökkentése. A vállalat vezérigazgatója, Kyle Vogt, illetve társalapítója, Dan Kan önként távoztak a cégtől.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink