Gyártósor Nyugdíjba küldik Atlast, a hidraulikus humanoid robotot

Nyugdíjba küldik Atlast, a hidraulikus humanoid robotot

autopro.hu/R.K.E. | 2024.04.18 09:20

Nyugdíjba küldik Atlast, a hidraulikus humanoid robotot

Fotó: Boston Dynamics

Most, hogy a robotikai iparban a humanoidok a divatosak, a Boston Dynamics hivatalosan is nyugdíjazta a sajátját. A Hyundai tulajdonában lévő cég mindig is a saját dobosa ütemére menetelt. Még így is furcsa döntés, hiszen százmilliós nagyságrendben ömlik a támogatás a kategóriába.

A Boston Dynamics már évek óta a technológiák kereskedelmi forgalomba hozatalára összpontosít. A Hyundai 2021-es felvásárlása, valamint Rob Playter kinevezése a cég második vezérigazgatójává, tovább gyorsította ezt az utat. Tekintettel az olyan cégek körüli óriási érdeklődésre, mint az Agility, a Figure, az 1X és az Apptronik, logikus, hogy komolyan vizsgálja a kereskedelmi humanoid kategóriát.

A Boston Dynamics természetesen jóval megelőzte a jelenlegi humanoid robotok fejlődését. Tavaly júliusban volt a kétlábú robot debütálásának 10. évfordulója. A vállalat az Atlas korai fejlesztésében a DARPA-val működött együtt, aminek köszönhetően a robotot nagymértékben beépítették a korszak kihívásaiba „Bemutatkozásakor az Atlas az egyik legfejlettebb humanoid robot volt, amelyet valaha építettek" – jegyzi meg a DARPA – „de lényegében csak fizikai burkolat volt a csapatok által kifejlesztett szoftveres agyak és idegek számára".

Az Atlas persze az azóta eltelt évtizedben számos lépést tett, mivel a kétlábú robot továbbra is szerepet játszik a Boston Dynamics kutatásaiban és promóciós anyagaiban. Azonban a robot számára elérkezett az út vége. Míg a rendszer számos előrelépése a mozgás terén még mindig lenyűgöző, bizonyos aspektusai, például a hidraulikája, a mai robotika szabványai szerint elavultnak számítanak – írja az autoblog.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink