Trend Jönnek az önvezető buszok Európába is

Jönnek az önvezető buszok Európába is

autopro.hu/P.B. | 2023.05.21 04:17

Jönnek az önvezető buszok Európába is

Fotó: MAN Truck & Bus

Amennyiben a tervek valóra válnak, úgy már két év múlva, 2025-től önvezető autóbuszok jelenhetnek meg München utcáin – először még biztonsági sofőrökkel, később már emberi vezető nélkül. Nem ez az első autonóm járműves teszt a városban.

München egyre inkább az autonóm vezetés tesztterületévé válik. A Mobileye 2020 óta teszteli itt önvezető technológiáját egy átalakított Ford Fusion gépjárművel, de korábban Herbert Diess, a Volkswagen Csoport akkori vezetője is áthalatd Münchenen egy autonóm ID.Buzz fedélzetén – akkor még a korábbi partner, Argo AI technológiájával felszerelt járművel. Emellett a hírek szerint a Sixt is arra készül, hogy Münchenben elindítja a Mobileye technológiájával felszerelt Roboshuttle szolgáltatását.

A következő önvezető müncheni projektben ismét a Mobileye az egyik főszereplő: az MAN az izraeli céggel közösen vezető nélküli buszokat szeretne fejleszteni, amiket már 2025-től egy müncheni kísérleti projektben tesztelni fog. Első körben még egy biztonsági sofőrrel zajlana a teszt, mivel valakinek továbbra is a fedélzeten kell lennie, hogy szükség esetén beavatkozhasson.

Nem kell sokat várni

A projektben MAN Lion's City E elektromos buszokat alakítanak át autonómmá, a tervek szerint a kizárólag városi környezetben futó, a turisták által kedvelt 144-es autóbusz vonalán jelenhetnek meg először a járművek, először természetesen utasok nélkül, tesztüzemben. Második lépésben azonban már tényleges felhasználási környezetben, azaz utasforgalomban zajlanának a tesztek.

Az MAN és a Mobileye által fejlesztett járműnek 2030-ra kell készen lennie a sorozatgyártásra. A kísérleti projekt a MINGA kutatási projekt része, amelyet a Szövetségi Közlekedési Minisztérium finanszíroz – írja az Automobilwoche.

„A Mobileye-jal való együttműködés révén az MAN Truck & Bus döntő mérföldköveket érhet el a városi buszok automatizálása felé vezető úton” – mondta Barbaros Oktay, az MAN Bus főnöke.

„A MAN Truck & Bus és a Mobileye világos elképzelésekkel rendelkezik a jövő autonóm mobilitásáról, amit ez az együttműködés is megerősít" – tette hozzá Johann Jungwirth, a Mobileye munkatársa.

A Volkswagen Csoport ezzel tovább bővíti együttműködését a Mobileye-jal. Mint ismert, a Porsche nemrégiben jelentette be, hogy az izraeli céggel működik együtt az automatizált vezetés terén. A lépés alig egy nappal követte a hírt, miszerint a Volkswagen alaposan átalakítja a Cariad szoftveres leányvállalatát, mert elégedetlenek az ottani munka sebességével.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink