Szolgáltatók Hazai gyártású elektromos buszt tesztel a Volánbusz

Hazai gyártású elektromos buszt tesztel a Volánbusz

autopro.hu | 2024.07.04 13:23

Hazai gyártású elektromos buszt tesztel a Volánbusz

Fotó: Volánbusz

Egy Komáromban gyártott BYD eBus B18 típusú, csuklós kivitelű, tisztán elektromos meghajtású autóbuszt tesztel a Volánbusz 2024. július 3. és 14. között Zalaegerszeg helyi közlekedésében. A társaság elektromos flottájának csaknem felét alkotó, szóló BYD e-buszok már több mint egy éve több településen bizonyítják kiváló minőségüket, a most tesztelt példány lehet az első csuklós a komáromi BYD-gyárból.

A BYD eBus B18 típusú, alacsony padlós jármű utasforgalmi próbáját a Volánbusz 2024. július 3. és július 14. között tartja Zalaegerszegen, ahol a társaság már számos tapasztalattal rendelkezik az alternatív meghajtású autóbuszok tesztelése és üzemeltetése terén. Az első, Magyarországon gyártott csuklós e-buszt az utasok számos járaton vehetik igénybe munkanapokon, a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. A jármű töltése a társaság zalaegerszegi telephelyén történik.

A busz 511 kilowattóra összkapacitású lítium-vasfoszfát akkumulátorai plug-in technológiával és speciális áramszedővel, úgynevezett pantográffal egyaránt tölthetők. A 18,15 méter hosszú járművet a BYD saját fejlesztésű kerékagymotorjai hajtják, amelyeket a csukló utáni részben, a harmadik tengelynél helyeztek el. A motorok csúcsteljesítménye egyenként 150 kilowatt, a hatótávolság pedig a gyártó szerint elérheti a 420 kilométert. A BYD eBus B18-ason a hagyományos külső visszapillantó tükröket kamerák helyettesítik; a biztonságos közlekedést emellett holttérfigyelő rendszer segíti, amely szintén kameraalapú. Az utastérben szálcsiszolt kapaszkodók és fahatású padlóburkolat növeli a minőségérzetet – álla a Volánbusz közleményében.

Zalaegerszegen 2023 júniusa óta 11 darab BYD K9UD típusú, elektromos meghajtású, szóló kivitelű autóbusz zöldíti a helyi flottát. A zöldbuszok sikeres üzemeltetéséhez a BYD eBus B18 zalaegerszegi – és augusztus végére tervezett szegedi – tesztjének tapasztalatai is hozzájárulhatnak.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink