Elemzések Németország megálljt parancsolt a VW egyik kínai üzletének

Németország megálljt parancsolt a VW egyik kínai üzletének

autopro.hu/P.B. | 2024.07.04 17:17

Németország megálljt parancsolt a VW egyik kínai üzletének

Fotó: MAN Energy Solutions

A német kabinet július 4-én biztonsági okokra hivatkozva blokkolta a Volkswagen gázturbinákkal foglalkozó üzletágának, az MAN Energy Solutions-nek egy kínai vállalat részére tervezett eladását. A döntés az EU és Kína közötti növekvő kereskedelmi feszültségek közepette született.

A Volkswagen 2023 nyarán jelentette be, hogy eladja az MAN Energy Solutions üzletágát a kínai állami tulajdonú CSIC Longjiang GH Gas Turbine (GHGT) vállalat részére. Az MAN Energy Solutions szeptemberben közölte, hogy a német kormány alaposan megvizsgálja az ügyletet, mielőtt az eladásra ténylegesen sor kerülhet.

Az GHGT a Kínai Állami Hajóépítő Társasághoz (CSSC) tartozik, amely uralja a kínai hajóépítőipart. Egyes német politikusok attól tartanak, hogy Kína esetleg nem polgári célokra, hanem hadihajók meghajtására használná az MAN-gázturbinákat.

Robert Habeck gazdasági miniszter szerint Németország általában üdvözli a befektetéseket, de a „közrend” szempontjából fontos technológiákat meg kell védeni, ezért állították le az üzletet. Az MAN Energy Solutions tiszteletben tartja a kormány döntését.

Zavart okoz Németországban a Kínához való viszonyulás

A német kormány felszólította a cégeket, hogy csökkentsék Kínától – az ország legfontosabb kereskedelmi partnerétől – való függőségüket, és egyenlő versenyfeltételeket sürget a vállalatok számára – írja a Reuters.

Mint ismert, az Európai Unió védővámokat vet ki a Kínában gyártott elektromos autókra, ezzel védekezve az EU-s döntéshozók szerint igazságtalan kínai támogatások ellen az elektromos járművek ágazatában. A döntéssel közel sem ért egyet mindenki, például a német VDA autóipari szövetség sürgette az Európai Bizottságot, hogy engedje el a tervezett tarifákat.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink