Techtogether Új műhelyt talált a BME Solar Boat Team

Új műhelyt talált a BME Solar Boat Team

Végh Martin | 2021.10.11 12:16

Új műhelyt talált a BME Solar Boat Team

Fotó: BME Solar Boat Team

A Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem berkein belül találta meg új műhelyét a BME Solar Boat Team, az egyetem napelemes hajókat építő mérnökhallgatói csapata, ami röviddel a beköltözés után már folytatta is hajója fejlesztését. A keresésben az autopro.hu is segítette a mérnökhallgatói csapatot.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt a BME Solar Boat Team idei évéről szóló cikkében, a csapatnak a nyáron új műhely után kellett néznie, miután ismertté vált, hogy szeptemberben a korábbi műhelynek otthont adó Bánki Donát Technikumban átépítési munkálatok kezdődnek.

Számos telefon és műhelylátogatás után augusztus utolsó hetén a csapat lehetőséget kapott, hogy megtekintse a BME Hidrodinamikai Rendszerek Tanszékének (HDR) laborját, ahol a nyári átalakítások miatt láttak esélyt arra, hogy helyet találjanak számukra.

„A tanszék oktatói rendkívül segítőkészek voltak, mi pedig egyből beleszerettünk az L épület nyújtotta légkörbe. Szeptember elején, a tanszékvezető és műhelyvezető urakkal folytatott rövid egyeztetéseket követően megkezdődhetett új otthonunk birtokba vétele” – mondta el az autopro.hu megkeresésére Ilinyi Blanka csapatkapitány.

A megállapodás szerint a csapattagok a tanszékkel közösen kifestették a számukra elkülönített 45 négyzetméteres területet. A költözést ezután félbe szakította a szeptember 4-i hétvégére időzített wildaui Solarbootregatta napelemes hajóknak szervezett verseny. A három napos németországi megmérettetésen a BME Solar Boat Team a harmadik helyezést érte el, így tagjai egy sikeres versenyszezon-zárást követően térhettek haza, hogy átpakolhassanak előző műhelyükből.

Hamar felavatták az új műhelyt

A hallgatók már szeptember második felében lefolytattak néhány motortesztet az új műhelyükben, a nagyobb projektekbe azonban a tagtoborzás lezárultával, október elején kezdenek csak bele. Elsőként a hajójuk, Lana hajtásláncának optimalizálása és a szárnyak gyártása lesznek fókuszban.

„Az elkövetkezendő időszakot izgatottan várjuk, hiszen a műhely használata mellett, fejlesztéseink során lehetőségünk nyílhat a HDR tanszékkel folytatott közös munkára is. Ezenfelül a későbbiekben új projektjeinkhez szeretnénk minél több szakirányos hallgatót is bevonni” – osztotta meg lapunkkal Ilinyi Blanka.

A BME Solar Boat Team hajója, Lana az új műhelyben, alatta a vontató csatornát elfedő fapallókkal.

A BME Solar Boat Team hajója, Lana az új műhelyben, alatta a vontató csatornát elfedő fapallókkal. | Fotó: BME Solar Boat Team

Új eszközök támogatják a hajóépítést

A csapatkapitány arra rátérve, hogy miért az egyetemi műhelyt választották, kifejtette: „Az új műhelyünk talán legnagyobb előnye, hogy a BME kampuszán található, így akár előadások között is beugorhatunk egy kis szerelésre. Továbbá saját szerszámaink mellett, egyeztetést követően, vagy tanszéki munkatársak segítségével módunk van használni a helyi gépeket, berendezéseket is.”

A BME Solar Boat Team tagjait jelenleg a fapallók alatt megbúvó vontató csatorna foglalkoztatja a leginkább. A hosszú medence helyenként eléri a másfél méteres mélységet is. Elsősorban a hajtóműházat és a saját tervezésű hajócsavarjukat szeretnék itt vizsgálni áramlástani szempontból, azonban azt sem tartják kizártnak, hogy azt követően az egész hajójukat megúsztatják műhelyen belül.

Kiemelt Partnereink