Techtogether Nagy jutalommal kecsegtet a rangos pneumatikai verseny

Nagy jutalommal kecsegtet a rangos pneumatikai verseny

autopro.hu | 2023.03.17 10:21

Nagy jutalommal kecsegtet a rangos pneumatikai verseny

Fotó: SMC Hungary

Idén harmincadik alkalommal, március 30. és április 1. között kerül megrendezésre a Csernyánszky Imre Országos Pneumatika Középiskolai Verseny, mely rendezvénynek házigazdája a Győri SZC Lukács Sándor Járműipari és Gépészeti Technikum és Kollégium.

A versenyt harminc évvel ezelőtt néhány egyetemi oktató és pneumatikát gyártó szakcég azzal a szándékkal alapította, hogy az akkor még kevéssé ismert és elterjedt pneumatikus vezérléstechnika tudománya és alkalmazástechnikája minél szélesebb körben elterjedjen a szakiskolai képzésben.

Az elsődleges cél a tehetséggondozás volt, a verseny teret akart biztosítani azon tehetséges és lelkes fiataloknak és felkészítő tanáraiknak, akik országos szinten is szeretnék megmérettetni ezirányú tudásukat. Az elmúlt három évtizedben gyakran előfordult, hogy a versenyben résztvevő diákok és különösen azok, akik jó helyezést értek el, az ipari szereplők részéről prémium állásajánlatokat kaptak.

A Csernyánszky Imre Országos Pneumatika Középiskolai Versenyt vándorversenyként rendezik meg, ami azt jelenti, hogy minden évben más és más iskola rendezi az ország különböző városaiban. Ezáltal a diákok és kísérő tanáraik megismerik az ország más térségeinek kulturális környezetét, képet kapnak más intézmények oktatási lehetőségeiről és tanműhelyi felszereltségéről.

Magas színvonal, folytonos fejlődés

A verseny szerkezete a következő: a résztvevő diákok elméleti tesztet írnak, majd két fős csapatokba szerveződve gyakorlati feladatokat oldanak meg. A zsűri állítja össze a feladatokat, tagjai olyan ipari és egyetemi szakemberek, akik magas szinten kutatják, tanítják és alkalmazzák ezt a technikát, így közvetlen szakmai visszacsatolást tudnak adni a ma ipari trendjeiről és kihívásairól. Az SMC Hungary Kft. is a verseny egyik fő támogatója és mint vezető szakmai ipari szereplő segíti ezt a folyamatot.

Az évtizedek során a verseny szakmai tartalma folyamatosan módosult és fejlődött, ma már része a versenynek a pneumatika mellett az elektropneumatika, a PLC technika és a szenzorika is.

Amíg a diákok versenyeznek, a felkészítő tanárok szakmai programokon és kötetlen, baráti beszélgetéseken vesznek részt a zsűri szakembereivel, az ipar képviselőivel, mely beszélgetések célja a verseny folyamatos korszerűsítése.

Tiszta jövőkép

Középtávon a zsűri és annak elnöke, Raptis Dimitrios azt a célt tűzték ki, hogy a pneumatikus technikát megtartva olyan szakmai modulokkal egészüljön ki a versenyt, amelyek a komplex automatizálás, a mechatronika irányába mutatnak.

Ma már, a negyedik ipari forradalom küszöbén, kezdetén a digitalizáció és a hálózati kommunikáció hangsúlyossá vált, ezért a verseny szakmai tartalmának ilyen irányú fejlesztése prioritást élvez.

Ezen célok megvalósításához, a mindenkori verseny megrendezéséhez a versenybizottság minél több ipari vállalat támogatását szeretné elérni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink