Techtogether A kecskeméti csapat újabb lépést tett az önvezető rendszerek felé

A kecskeméti csapat újabb lépést tett az önvezető rendszerek felé

Rezi-Kató Eszter | 2024.04.19 16:23

A kecskeméti csapat újabb lépést tett az önvezető rendszerek felé

Fotó: KEFO Motorsport / Facebook

A KEFO Motorsport a tavalyi évben konstrukciós hibák miatt nem tudott részt venni két nemzetközi versenyen, azonban ez nem tántorította el őket. Ugyanolyan lelkesedéssel vágnak neki az idei évnek, az Önvezető részlegük pedig már teljes értékű külön csoporttá tudott alakulni. Az autopro.hu-nak minderről Aladics Gréta csoportvezető beszélt a közelgő Techtogether kapcsán.

- Hogyan értékelnétek a 2023-as szezont? Elégedettek vagytok?

- A 2023-as szezonunkban előre nem látott konstrukciós hibák miatt nem tudtunk részt venni az általunk bejutott kettő nemzetközi versenyen: a Formula Student Easten és a Formula Student Germany-n. Mindazonáltal 2023 júliusában lezártuk azt a szezont, és elindítottuk a 2024-eset. A csapatunkat nem hagyta el a pozitivitás és a motiváltság, a csoportjaink már nyáron nagy lelkesedéssel dolgoztak az új autónkon, melynek a Design Freeze eventje 2024 áprilisában valósult meg.

- Milyen eredményeket szeretnétek idén elérni?

- Az idei szezonra összesen négy darab csapatos célt tűztünk ki. Az elsődleges célunk az volt, hogy legalább egy nemzetközi Formula Student versenyen részt tudjunk venni, a sikeres FS Poland kvalifikációnak köszönhetően lehetőségünk is nyílt ezt a célkitűzésünket teljesíteni. Mindazonáltal egy megbízható autót is célként tűztünk ki, mely teljesíti az összes dinamikus versenyszámot, majd az összesített eredményekkel a csapatunk a középmezőny elején szeretne végezni.

Az idei évben a dinamikus versenyszámokkal párhuzamosan a statikus versenyszámokban is jó helyezést szeretnénk elérni. A három statikus versenyszám közül a Business Plan Presentation Eventet priorizáltuk első helyre, ahol szeretnénk döntőbe juttatni az általunk megalkotott üzleti modellt.

- Említettétek tavaly, hogy nagyobb hangsúlyt szeretnétek fektetni az Önvezető csoportotokba. Ez jelenleg milyen fázisban van?

- Tavaly az Önvezető részlegünkön egy darab tagunk tevékenykedett, így nyáron besoroltuk az Önvezető csoportunkat az Elektronika csoportunk alá, ezáltal közös munkákat kaptak. 2023 szeptemberében a sikeres tagfelvételünk után négyfős csoportra bővült az Önvezető csoportunk. Rengeteg irodalomkutatást végeztek, és több helyről is informálódtak, hogy hogyan is lehetne belevágni egy önvezető rendszer fejlesztésébe. 2023 novemberére olyan sikereket értek el, hogy ki tudtak válni az Elektronika csoport alól, és egy csoportvezetővel rendelkező teljes értékű, önálló csoporttá tudtak átalakulni. Bár még mindig tanuló fázisban vannak, ennek ellenére több helyről informálódnak, más Formula Student csapatoktól és támogatóinktól kérnek segítséget, és az Elektronika csoportnak a mai napig segítenek.

- Mi motivál titeket a Techtogether versenyen való indulásban?

- A Techtogether egy nagyon izgalmas és változatos időszak a csapatunk életében. Már a feladatok kiosztásakor is megmutatkozik, hogy mennyire jól tudunk csapatként dolgozni egy-egy feladaton. Szeretjük a kihívásokat, ezáltal szeretünk új feladatokkal találkozni, melyek nemcsak a saját tudásunkat igényli, hanem egy kis irodalomkutatást is, amely által szintén bővül a tudáskörünk. Mindazonáltal a helyszínen minden feladatnál tudjuk fejleszteni és javítani az prezentációs készségeinket, ami kiemelkedően fontos számunkra.

Ami még motivál minket, azok a helyszínen lévő cégek jelenléte, hiszen egyrészt a feladataink prezentálása során rendkívül sok hasznos tanáccsal látnak el bennünket, másrészt lehetőségünk nyílik arra, hogy személyesen kérjünk tőlük szakmai ötletet vagy javaslatot, amiket a későbbiekben fel tudunk használni a versenyautónk tervezése, fejlesztése és gyártása során.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink