Szolgáltatók Ukrajnában segítenek a veszprémi buszok

Ukrajnában segítenek a veszprémi buszok

autopro.hu/P.B. | 2023.05.11 12:18

Ukrajnában segítenek a veszprémi buszok

Egyike a most Ukrajnába került korábbi veszprémi busznak. | Fotó: Pörge Béla

Több mint egy tucat autóbuszt adományozott humanitárius segélyként a veszprémi V-Busz Ukrajnának. A járművek egy része már április végén megkezdte szolgálatát az ország háború sújtotta keleti részén, míg néhány busz a napokban állt forgalomba Kárpátalján.

Hirdetés

Az orosz-ukrán háború kitörése óta a világ számos országa különböző módokon segítette már Ukrajnát, az agresszor által megtámadott országot. A felajánlásoknak számos járműipari vonzata is van, a hadiipari járműveken túl Csehország például villamosokat is adományozott ukrán városoknak, hazánkból pedig buszok mentek Ukrajnába. Veszprém felajánlásáról az ungvári helyi televízió is beszámolt. Az orgánumnak Bacskai József, Magyarország ungvári főkonzulja elmondta: még tavaly ősszel fordult hozzájuk az ukrajnai megye vezetése, hogy szükségük lenne buszokra, elsősorban az iskolabuszok pótlására a civil lakosság számára.

A konzulátus felvette a kapcsolatot magyarországi városokkal. Ekkor többek között Budapest és Veszprém is egyből felajánlott autóbuszokat, a fővárosi csomagról az autopro.hu is beszámolt. Veszprém összesen tizennégy buszt tudott felajánlani azok közül a járművek közül, amiket tavaly vadonatúj MAN-ekkel váltottak le. Az első tíz busz már megérkezett Ukrajnába, a maradék négy pedig júniusban várható majd.

A főkonzul elmondta, hogy a buszok közül néhány a keleti régiókba került, de Kárpátalján is maradt jármű, valamint a később érkezők is várhatóan itt szolgálnak majd tovább – az ilosvai, nagylucskai, szolyvai és felsőkerepeci kistérségekben.

A buszoknak ez már a harmadik élete lesz, ezeket ugyanis a V-Busz is használtan szerezte be nyugat-európai városokból, a mostani négy busz Frankfurtban kezdte pályafutását, a korábban megérkezett hat pedig egy hamburgi kivétellel Svájcban.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink