Szolgáltatók Új platform erősíti a V4-es hidrogénipari kooperációt

Új platform erősíti a V4-es hidrogénipari kooperációt

MTI | 2024.01.23 12:18

Új platform erősíti a V4-es hidrogénipari kooperációt

Fotó: Media Peugeot International

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség a V4-es partnerszervezetekkel együttműködve technológiai adatbázis és virtuális platform létrehozásáról állapodott meg, amely erősítheti az együttműködést a régió hidrogéntechnológiában működő vállalatai között - közölte a szakmai szövetség.

Emlékeztettek: a Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség múlt héten rendezett kétnapos, Hydrogen Open 2024 nemzetközi konferenciáját kisérő szakmai egyeztetésen négy ország minisztériuma, öt kutatóintézet, hét szövetség és 15 vállalat vezetője a hidrogén előállításához szükséges berendezések közös gyártását célzó regionális gazdasági együttműködésről egyeztetett.

A felek megállapodtak, hogy közös projekteket indítanak, közös pályázatokon vesznek részt és saját eszközeikkel ösztönzik a regionális együttműködést a területen - írták.

Hangsúlyozták, hogy a zöld átállásban jelenetős piaci potenciált képviselnek azok a technológiai megoldások, mint az elektrolizálók és komponenseik, amelyek a hidrogén előállítását biztosítják.

Álláspontjuk szerint kulcskérdés, hogy amikor a hidrogénnel üzemelő közlekedési eszközök - hajók, kamionok, vasúti szerelvények - megjelennek Európában, mely cégek gyártják ezeket az eszközöket.

Erősebb állami és EU-s hátszél kell

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség az uniós forrásokra való pályázatokra is közös regionális fellépést szorgalmaz. Jelezték, hogy az Európai Unió mintegy 10,6 milliárd eurós IPCEI-Hidrogén támogatási konstrukciójából összesen 64 nyugat-európai multinacionális vállalat kapott támogatást, míg a V4 országokból három cég nyert és ezek között nem volt magyar vállalat.

A Magyar Hidrogéntechnológiai Szövetség az egyeztetésen javasolta, hogy a magyar EU elnökség emelje a célok közé a V4-es és regionális együttműködés ösztönzését a hidrogéngazdaság kiépítésében, amelynek első állomása a V4-es elektrolizáló és komponens gyártói képesség megteremtése - zárták közleményüket.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink