Szolgáltatók Bemutatkozott az Amazon és a Rivian elektromos furgonja

Bemutatkozott az Amazon és a Rivian elektromos furgonja

autopro.hu/V.M. | 2020.10.12 16:23

Bemutatkozott az Amazon és a Rivian elektromos furgonja

Fotó: Youtube/Amazon

Bemutatta a Rivian startuppal közösen fejlesztett akkumulátoros elektromos furgonjának első példányát az Amazon. A 2021-ben utakra kerülő típusból 2022-ben 10 ezer darab, 2030 végére pedig már 100 ezer darab fog az e-kereskedelmi óriás szolgálatában állni a világ különböző pontjain.

A bejelentés alig egy évvel követi a Climate Pledge klímavédelmi kezdeményezés megalapítását, aminek alapító tagjaként az Amazon elhatározta, hogy 2040-re karbonsemlegessé alakítja működését. Az amerikai Riviannnal fejlesztett az egyike annak a három típusnak, amibe jelenleg az Amazon fektet a klímavédelem jegyében.

RJ Scaringe, a Rivian vezérigazgatója a bemutató kapcsán elmondta, hogy a tervezéskor prioritásként kezelték a biztonságot és a funkcionalitást, hogy egy olyan járművet alkothassanak, ami csomagkézbesítésre van optimalizálva. „Végiggondoltuk, hogy a vezetők hogyan szállnak ki és be a furgonba, milyen a munkakörnyezet, illetve milyen a csomagkézbesítés folyamata.”

A jármű felszereltségét képzi egy 360 fokos látómezőt biztosító kamerarendszer, valamint egy megerősített vezető melletti ajtó a sofőr védelmének növelése érdekében. A raktér két oldalában három szinten lehet árukat elhelyezni, a kabin padlója pedig egy egybefüggő síkfelületet alkot a mozgás megkönnyítése érdekében.

Fotó: Amazon

Új mércét állítanak

Az Amazon közlése szerint korábban nem találtak olyan elektromos modelleket, amik megfelelnének igényeiknek, ezért léptek partnerségre a Riviannal, aminek vezetője pedig reméli, hogy fejlesztésük új mércét állít az elektromos furgonok kategóriájában.

Az Amazon már most is több száz elektromos járművet üzemeltet világszerte. A Daimlerrel nemrég kötött megállapodást 1800 tisztán elektromos furgon szállításáról, amiket Európában fognak használni, Indiában pedig 10 ezer elektromos kistehergépkocsival növeli flottáját 2025-ig. Mindeztek támogatása érdekében a vállalat aktívan fektet a töltőinfrastruktúra bővítésébe is.

Kiemelt Partnereink