Gyártók Együtt küzd a klímavédelemért a Mercedes-Benz és az Amazon

Együtt küzd a klímavédelemért a Mercedes-Benz és az Amazon

autopro.hu/V.M. | 2020.09.01 13:48

Együtt küzd a klímavédelemért a Mercedes-Benz és az Amazon

Fotó: Daimler Global Media Site

Az Amazon nemrég az eddigi legnagyobb Mercedes-Benz márkájú elektromos furgonokra szóló megrendelését adta le a Daimlernek, aminek részeként az amerikai vállalat 1800 akkumulátoros elektromos áruszállítót fog kapni. A megrendeléssel egy időben a Mercedes-Benz azt is közölte, hogy csatlakozik az Amazon által alapított Climate Pledge klímavédelmi kezdeményezéshez.

Hirdetés

Az Amazon 600 darabot rendelt a 421 kilométeres hatótávval rendelkező eVitoból, míg a nagyobb, egy töltéssel maximálisan 168 kilométer megtételére képes eSprinterből 1200 példányt fog beszerezni. Az Európába szánt járművek első darabjaival már idén meg fog kezdődni az áruk kiszállítása.

Kéz a kézben az e-kereskedelem és az elektromobilitás

Az e-kereskedelem előretörésével egyre több feladat hárul a megrendelt termékeket házhoz szállító fuvarszolgáltatókra. Ezek a cégek közben egyre inkább arra törekszenek, hogy csökkentsék a városban „szaladgáló” járműveik helyi kibocsátását, ezért körükben egyre népszerűbb választásnak számítanak az elektromos furgonok. Ezzel párhuzamosan egyre több vállalat igyekszik betörni az elektromos áruszállítók piacára, legutóbb például az amerikai Bollinger Motors jelentette be, hogy villanyhajtású furgon fejlesztésébe kezdenek.

A Daimler szerint a városi árufuvarozásra kifejezetten ideálisak a villanyhajtású típusok, mivel az utak jól előretervezhetőek, a szokásos távolságok megtételére az akkumulátorok megfelelő hatótávot biztosítanak, valamint a logisztikai elosztó központok területén általában lehetőség van töltőoszlopok telepítésére.

Klímasemlegessé teszi termelését a Mercedes

A Mercedes-Benz és az Amazon 2018 óta fennálló partnersége nem csupán az új megrendeléssel mélyült, a német járműgyártó ugyanis csatlakozott az Amazon Climate Pledge elnevezésű kezdeményezéséhez. A tagvállalatok azt a célt tűzték célul, hogy már 2040-ben elérjék a karbonsemlegességet, tíz évvel a párizsi klímaegyezményben foglalt időpont előtt.

A Mercedes-Benz már egy évvel ezelőtt elkötelezte magát, hogy 2039-re klímasemlegessé teszi működését, illetve modellkínálatát az „Ambition2039” tervének keretein belül. Egy jelentős lépést téve célja teljesítése felé, a vállalat 2020 végére öt tisztán elektromos és több mint 20 plug-in hibrid típust fog kínálni.

Továbbá, 2022-től a személyautókat és furgonokat előállító több mint 30 gyára szén-dioxid-semlegesek lesznek. Ettől az évtől kezdve a járművekbe kerülő akkumulátorok készítése is karbonsemleges módon fog történni.

Kiemelt Partnereink