Gyártók Már dolgoznak a szegedi BYD-gyár építkezésén

Már dolgoznak a szegedi BYD-gyár építkezésén

autopro.hu/P.B. | 2024.04.23 10:21

Már dolgoznak a szegedi BYD-gyár építkezésén

Fotó: BYD

A földmunkákat már megkezdték a BYD tavaly decemberben bejelentett szegedi beruházásánál, sőt, az építőmunkásoknak szánt konténervárosról is tudni már, hogy akár 1400-an is elférhetnek benne. Az viszont továbbra sem ismert, hány embert foglalkoztat majd az üzem.

A BYD a szegedi beruházásának nyugati végében, a lakott területekről legmesszebb építi fel konténervárosát az építkezés dolgozói számára – derül ki az ÉTDR nyilvántartásából. A helyi Szegeder című lap számításai szerint akár 1400-an is elférhetnek majd a konténervárosban. Az építkezéshez szükséges munkaerőt máshol – például a debreceni BMW esetében is – konténerépületekben szállásolják el, hogy a munkálatok befejezése után minél egyszerűbben elköltözhessenek.

További fejlemény a BYD szegedi beruházásával kapcsolatban, hogy a Google Maps legutóbbi frissítésébe új műholdfelvételek kerültek be, ezeken jól látszik, hogy már megkezdték a beruházás földmunkáit.

A világ tetején

Mint ismert, a kínai BYD 2022 óta csak tisztán elektromos és plug-in hibrid személyautókat gyárt, az akkumulátoros elektromos autók szegmensében pedig a Teslával versengve a világ második (egyes hónapokban első) legnagyobb gyártója. A cég az autók mellett akkumulátorokat és buszokat is gyárt (utóbbiakat például Komáromban is), de a szegedi gyárban személyautókat fognak összeszerelni.

Egyelőre nem ismert, hogy pontosan hány új munkahelyet teremt Szegeden a BYD. A beruházás bejelentésekor több ezer állásról volt szó, Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter akkor a magyar gazdaságtörténet egyik legjelentősebb beruházásának nevezte az építkezést.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink