Szolgáltatók Több lábon állás és stabilitás: ez a jelszó Komáromban

Több lábon állás és stabilitás: ez a jelszó Komáromban

autopro.hu | 2019.03.13 05:00

Több lábon állás és stabilitás: ez a jelszó Komáromban

Komárom városa vehette át idén Az Év Ipari Parkja elismerést a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) budapesti díjátadóján. Eközben egy újabb, 239 milliárdos fejlesztést is bejelentettek a városban. Dr. Molnár Attila polgármestert kérdeztük a részletekről.

– Mennyi munka van a most elnyert elismerésben?
– Nyugodt szívvel mondhatom, hogy nem kevés. 2013-at írtunk, amikor a Nokia-gyár bejelentette az első komolyabb létszámleépítést. A következő évben megtörtént a végleges gyárbezárás, ezzel pedig a komáromi ipari park is a megszűnés szélére sodródott. De gondoltunk egy merészet és bezárás helyett bővítésbe fogtunk. Ötven százalékkal növeltük az ipari park területét, és kizárólag pályázati forrásokból teljes közművesítést hajtottunk végre. Akkor kígyót-békát kiabáltak ránk, de azt hiszem, az idő minket igazolt.

Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere
Dr. Molnár Attila, Komárom polgármestere

– Az önkormányzat nem csupán tulajdonosa, de üzemeltetője is a parknak. Kik és hogyan menedzselik a területet?
– Először is új struktúrát kellett kialakítani, hogy a Nokiáéhoz hasonló helyzet többé ne fordulhasson elő. Ennek az alapja a több lábon állás és a stabilitás lett. Mára elmondható, hogy széles spektrumú iparági jelenlét van Komáromban. Az önkormányzat külön ipari park menedzsert alkalmaz, aki felveszi a kapcsolatot a leendő befektetőkkel, együttműködik a helyi cégekkel és a HIPA-val, a város pedig már az előkészítési szakasztól hangsúlyosan képviselteti magát a tárgyalásokon. Az ipari park működésének segítésére külön céget hoztunk létre Városgazda Nonprofit Kft. elnevezéssel.

– Hány munkahelyet teremt a dél-koreai SK Innovation 2020-ban induló új akkumulátorgyártó üzeme?
– A tavaly megkezdődött, 97,5 milliárd forintból megvalósuló első ütem 410, a most bemutatott második ütem, a 239 milliárd forint értékű gigaberuházás pedig további 1000 munkahelyet hoz létre. Összességében közel 1500 új munkahely létesül.

– Van ehhez elegendő számú és megfelelő képzettségű munkaerő a városban és a térségben?
– A szakmérnökök és az operátorok toborzása már zajlik. Naponta kétezer ember jár el Komáromból dolgozni. Kulcskérdés, hogy versenyképesek legyenek az itteni bérek, hogy ne érje meg akár hosszabb utazást is vállalva máshol munkát keresni. A város felelőssége pedig az, hogy egy ilyen léptékű beruházáshoz megfelelő hátteret biztosítson.

– 430 ezer négyzetméteren elterülő beruházás, 117 ezer négyzetméter alapterületű üzemcsarnokkal. Marad még hely a komáromi ipari parkban újabb befektetőknek?
– Jó kérdés. A tervezett akkumulátorgyártó üzem jelenleg a legnagyobb zöldmezős beruházás Magyarországon. Nagyobb, mint a BMW-é Debrecenben. Sőt, ebben az iparágban világviszonylatban is a második. A mostani fejlesztést követően valóban jelentősen csökken a szabad kapacitás az ipari parkban. A további bővítés már stratégiai kérdés, amely stratégiai döntést igényel. Komáromnak élhető városnak kell maradnia, ugyanakkor továbbra is szeretnénk figyelembe venni a befektetői igényeket. Meg kell találni az egyensúlyt a két elvárás között.

Kiemelt Partnereink