Techtogether Multitól érkezik az új felsőoktatási államtitkár

Multitól érkezik az új felsőoktatási államtitkár

autopro.hu | 2014.06.10 12:55

Multitól érkezik az új felsőoktatási államtitkár

A hazai mérnökképzés fejlesztésének kulcsszereplője az egyetlen, akit nem nevezett meg Balog Zoltán, az Emberi Erőforrások minisztere.

Egyértelműnek tűnik, hogy nem Klinghammer István marad a felsőoktatásért felelős kormányzati vezető szakpolitikus. Az Emberi Erőforrások Minisztériumánál maradó szakterület államtitkár-jelöltje ugyanis az egyetlen, akit nem mutatott be a tárcavezető, annyit azonban elárult: a leendő államtitkár egy nemzetközi nagyvállalattól érkezik.

Klinghammer István távozik

Az új felsőoktatásért felelős államtitkárra olyan járműipari érintettségű feladatok várnak, mint a szombathelyi mérnökképzés tervezett beindítása, a székesfehérvári járműipari mérnökképzés megújítása, a duális képzés bevezetésének koordinálása. A felsőoktatási intézmények működésének racionalizálása önmagában is komoly kihívást jelent, amely összevonásokat, főiskolák, egyetemek megszűnését eredményezheti, talán a nem is túl távoli jövőben. Alighanem e téren is jól jön majd az egyelőre meg nem nevezett multinál szerzett tapasztalat.

Balog Zoltán saját szavai szerint már döntött, mégis kivár (Fotó: kormany.hu)

Balog Zoltán a parlamenti államtitkári feladatok ellátására Rétvári Bencét, közigazgatási államtitkárnak Lengyel Györgyit, köznevelésért felelős államtitkárnak Czunyiné Bertalan Juditot, egészségügyért felelős államtitkárnak pedig azt a Zombor Gábort kérte fel, aki néhány napja még Kecskemét polgármetereként adott interjút szakportálunknak az alföldi megyeszékhely egyedülálló hibrid buszflottájának üzemeltetési tapasztalatairól.

A szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkár Czibere Károly, a család- és ifjúságügyért felelős államtitkár Novák Katalint, a kultúráért felelős államtitkár Hoppál Péter, az egyházi, civil és nemzetiségi ügyekért felelős államtitkár Soltész Miklóst, a sportért felelős államtitkár pedig Simicskó István lesz.

A tárcánál a jövőben államtitkári szintre emelkedik az uniós fejlesztések ügye is. Ezt az államtitkárságot ideiglenesen a helyettes államtitkár irányítja.

Kiemelt Partnereink