Techtogether A munkaerőpiac is jól jár a duális szakképzéssel

A munkaerőpiac is jól jár a duális szakképzéssel

autopro.hu/Hírszerkesztő | 2015.06.12 09:15

A munkaerőpiac is jól jár a duális szakképzéssel

A duális képzési modell állapotfelmérése és a vállalati tapasztalatainak összesítése céljával tartottak workshopot a Bács-Kiskun Megyei Kereskedelmi és Iparkamara konferenciatermében.

Az volt a találkozó célja, hogy a kamara kiemelt partnerei, a témában érintett gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezetek, a gazdasági és szakmai érdekképviseletek, a szakképző intézmények, a fenntartók, a főiskolák, a felnőttképzést folytató szervezetek, és a társkamarák megismerjék és elemezzék a szakmai tapasztalatokat - közölte a keol.hu.

(Fotó: keol.hu)

- A Magyar Kormány, valamint a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara évekkel ezelőtt azért kötött stratégiai együttműködést egymással, hogy az iskolarendszerű szakképzést közelebb vigye a vállalati igényekhez, a munkaerőpiaci igényekhez, és a gyakorlati képzést minél nagyobb hányadban lehetőleg termelő, éles munkáltatói, vállalati körülmények között szervezhesse meg - emlékeztetett Palotás József, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal főigazgató-helyettese. - Ennek a folyamatnak fontos állomása, hogy 2015. július 1-jével az állami fenntartású szakképző intézmények meghatározó hányada átkerül a nemzetgazdasági minisztérium fenntartása alá. Országszerte 44 szakképzési centrumba tömörülnek a szakképző iskolák, és egy nagyobb önállóságot jellemző modell mentén dolgozhatnak azon, hogy a gyakorlatorientált duális képzés kiterjesztése megvalósulhasson Magyarországon. Az iskolarendszerű szakképzés fontos célja tehát napjainkban az, hogy mind a tartalmát, mind a gyakorlati képzést tekintve közelebb kerüljenek a vállalati igényekhez, a munkaerőpiaci igényekhez, és rendelkezésére álljon a magyar gazdaság számára megfelelő számban szakképzett munkaerő - fogalmazott Palotás József.

- A kormánnyal megkötöttük a keretmegállapodást 2010. novemberében, és eljutottunk odáig, hogy teljes egészében próbáljuk kiterjeszteni a szakiskolai képzést - mondta Szilágyi János, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Képzési Igazgatója. - Azokban az országokban, ahol duális képzési rendszer működik, az ifjúsági munkanélküliség lényegesen alacsonyabb. Míg Németországban, Ausztriában, Svájcban, Norvégiában, Dániában 10 százalék alatti ez a mutató, Görögországban és Spanyolországban 50 százalék körüli az ifjúsági munkanélküliség nagysága - mondta az igazgató.

A teljes beszámoló itt olvasható.

Kiemelt Partnereink