HR Ablak Februárban és márciusban a legkönnyebb mérnököt találni

Februárban és márciusban a legkönnyebb mérnököt találni

Kuthi Áron | 2018.11.16 08:55

Februárban és márciusban a legkönnyebb mérnököt találni

Felavatták a Hays Hungary munkaerő-toborzó új irodáját a budapesti Bank Center irodaházban. A nyitott pozíciókra jelentkező jelölteket itt külön interjú-helyiségekben hallgatják meg a toborzó cég munkatársai. Az irodaavatón egyben megünnepelték a Hays ötvenéves születésnapját is.

Hirdetés

A magyar csapatot Nigel Heap (képünkön), a vállalat EMEA-régióért felelős igazgatója köszöntötte, és felidézte, hogy a ma már 33 országban, 52 irodában 9200 munkatársat foglalkoztató cég fél évszázada három emberrel egy londoni telefonfülkéből indult. Romániában most vetették meg lábukat, a bukaresti irodát éppen egy Budapesten edződött toborzási-kiválasztási szenior kolléga, Bodnár Sándor vezeti. Mint a brit igazgató elmondta, örül, hogy az erős budapesti csapat hozzájárul a Hays globális sikerességéhez.

Magyarországon a Hays 2007-ben jelent meg, azóta Tammy Nagy-Stellini tölti be az ügyvezetői posztot. A Hays divíziói között az egyik legnagyobb épp az autóipar számára releváns Engineering & Manufacturing illetve a Logistics & Supply chain divízió.

A Hays Hungary egy héten akár 90-110 jelöltet is interjúztat vagy telefonon, vagy pedig a Bank Centerben található központban. Persze mint ahogy az a rendes üzletmenettel is lenni szokott, egyaránt vannak csendes és sűrűbb időszakok. A Hays esetében a nyári időszak általában csendesebb, de szeptemberben és február-március környékén magas a jelöltek váltási kedve, így ekkor lényegesen több interjú zajlik. A mérnöki és logisztikai divízió esetében 25-30 között mozog a heti interjúszám, és itt is jellemző, hogy a jelöltek akár többször is megfordulnak a központban, valamint egyszerre több pozícióért indulnak. Vagyis még mindig arról van szó, hogy a magasan képzett, idegen nyelveket beszélő szakemberek válogathatnak az ajánlatok között.

A munkaerőpiaci adottságok miatt az autóipari ágazatban továbbra is nagyon gyors és profi döntésekre van szükség a toborzó vállalat részéről, hogy a kiválasztás megtörténjen, és a jelöltet a legmegfelelőbb pozícióhoz lehessen juttatni. A toborzási folyamat hossza persze általában a jelöltek felmondási idejétől függ, ami általában szenioritás kérdése. Ez lehet minimum hat hét, ha egy hónapos felmondási időt veszünk alapul, de menedzseri pozíciók esetében három-négy hónap is szokott lenni.

A Hays az ötvenéves évfordulóra kiadott kiskönyvben felidézi a népszerű brit üzleti-befektetési TV-show, a Dragon's Den felfedezettjének, a jamaikai születésű zenésznek, Levi Rootsnak a gondolatait, amelyek a karrierépítés elején és közben is megfontolandóak. Szerinte négy pilléren nyugszik a siker és harmónia megtalálása. Ezek a türelem (először tedd oda magad, csak aztán dőlj hátra), a célkitűzés (legyen az üzleti terved része az életcélod), valamint hogy ne tagadd meg gyökereidet (felelős vagy azért a közösségért, ahonnan jössz), végül pedig fordíts időt magadra, élvezd az életet, ha elérted célod (töltekezz vidámsággal).

Kiemelt Partnereink