Gyártósor Fémnyomtatást segítő szoftverrel állt elő a Velo3D

Fémnyomtatást segítő szoftverrel állt elő a Velo3D

autopro.hu/D.Á. | 2024.03.12 04:19

Fémnyomtatást segítő szoftverrel állt elő a Velo3D

Fotó: Velo3D

A Velo3D a Sapphire 3D nyomtató rendszeréhez fejlesztett ki egy szoftveres eszközt, amely megkönnyíti az additív gyártási projektek migrálását a nyomtatókra. A Flow Developer névre hallgató eszköz a Velo3D Flow 7.0 nyomtatás-előkészítési szoftvercsomag része, és segítségével a felhasználók át tudják menteni tapasztalataikat és tudásukat korábbi projektekből, kifejleszthetnek új anyagfolyamatokat, és felügyelhetik az optimalizációs céljaikat.

A Velo3D úgy tervezte az új szoftveres eszközt, hogy szerkesztői szintű hozzáférést adjon a nyomtatási paraméterekhez, amivel a „maximalizálható a rugalmasság és a műveletek feletti kontroll” a Velo3D fémnyomtató rendszerek használata közben. A felhasználók korábbi objektumok jóváhagyott paramétereit importálhatják, változtathatják az alapértelmezett beállításokat a specifikus esetekhez, és új paramétereket fejleszthetnek, hogy új anyagok és áttörő folyamatok megalkotását támogassák.

Jól sikerülnek az éles tesztek

Mielőtt széles körben elérhetővé tenné a Flow Developer-t, a vállalat pár kiválasztott ügyféllel tesztelte azt, várva a visszajelzéseket – a rakétahajtási technológiával foglalkozó Ursa Major például egyike volt a korai felhasználóknak. A limitált rendelkezésre bocsátási fázisban a Velo3D szerint a mérnökök kiváló eredményekkel tudták közvetlenül átemelni az egyedileg készített paramétereiket a nyomtatókba. Az Ursa Major additív gyártásért felelős menedzsere, Thomas Pomorski elmondta, nagy kihívás tud lenni az eredmények megismételhetősége több 3D nyomtató esetén, még ha azok ugyanazok a típusok is, azonban a Velo3D megoldásával egységes eredményekkel lehet darabokat gyártani ugyanazon specifikációval, a márka akármilyen nyomtatójával. Ez hatalmas előny azoknak, akik szeretnék kiterjeszteni a gyártási léptéküket.

Pomorski hozzátette, hogy amikor csapata először tesztelte a Flow Developer-t, átjátszottak egy sor paramétert, amelyet nem Velo3D rendszerrel fejlesztettek, remélve, hogy a Velo3D rendszerével is könnyedén legyárthatják az alkatrészeket és kihasználhatják a Velo3D nyújtotta skálázhatósági lehetőségeket. Az első próbálkozásra egy olyan darabot importáltak, amelynek komplex és érzékeny részletei vannak, és Pomorski szerint ezzel is elképesztő eredményeket értek el, és megfeleltek minden specifikációnak. Azóta más darabokkal is ugyanilyen jól teljesítettek, és egyes esetekben képesek voltak 50 százalékkal csökkenteni a nyomtatási időt anélkül, hogy a pontosságot vagy a minőséget fel kellett volna adni.

Ideje átlépni a gátakat az additív gyártásban

Brad Kreger, a Velo3D vezérigazgatója elmondta, cége célja mindig is az volt, hogy olyan additív gyártási megoldást kínáljon, amely gépek között váltva is megbízható eredményt nyújt, a régi rendszerek pedig ebben szenvedtek hiányt. Korábban ezt úgy érték el, hogy előre definiált paraméterekkel dolgoztak a rendszeren belül, amely kíváncsivá tette az ügyfeleket a „trükkre”, és közben azok több rugalmasságot is akartak. Amikor kombináljuk a Flow Developer-t a Velo3D képességével az azonos fájlból történő teljesen egyforma alkatrészek gyártásának képességével, Kreger szerint tökéletes egyensúly jön létre a használhatóság, megismételhetőség és rugalmasság között. Mindez lehetővé tette, hogy a korai tesztelésben részt vevő ügyfelek a hagyományos additív gyártási keretekből kilépve tudjanak gondolkodni annak érdekében, hogy a behatároló tényezőket leküzdve skálázhassák a termelésüket.

A Velo3D korábban jelentős frissítéseket adott ki a Flow nyomtatás-előkészítési szoftveréhez előbb a 3.0-ás verzióval 2022 márciusában, majd az 5.0-val 2023 februárjában, most pedig a 7.0-ás verzió fut – írta meg a TCT Magazine.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink