Gyártósor Autóipartól az építésig – mindenhol jelen a 3D nyomtatás

Autóipartól az építésig – mindenhol jelen a 3D nyomtatás

autopro.hu/V.M. | 2023.01.11 10:23

Autóipartól az építésig – mindenhol jelen a 3D nyomtatás

Fotó: GM Corporate Newsroom

A 3D nyomtatás nem is olyan régen még a távoli jövő technológiájának hathatott. Mára azonban a megoldás viszonylag elterjedtté vált, és számos iparág hasznosítja az autógyártástól az építészetig. Az új év elején érdemes áttekinteni, hogy 2022-ben hova is jutott a számos előnnyel kecsegtető 3D nyomtatás

A rugalmasság, a hulladék mennyiségének csökkentése, a gyorsabb termelés és a költséghatékonyság mind a sokszor additív gyártásként is említett 3D nyomtatás előnyei közé tartozik. Éppen ezért nem csoda, hogy sok szektor vállalatai próbálják meghonosítani azt a saját működésükben.

A szóban forgó iparágak egyike a repülés, ahol a 3D nyomtatás egyesek szerint a legnagyobb potenciált rejti. Összevetve a tradicionális gyártási eljárásokkal készülőkkel, a 3D-nyomtatott komponensek könnyebbek, erősebbek és gyorsabban előállíthatóak. A nyomtatást szívesen használják a fejlesztőmérnökök és a prototípusokon dolgozók, és mostanra kisebb szériában is készíthetőek alkatrészek így a technológiai fejlődésnek köszönhetően.

3D-nyomtatott hajtómű, turbina és utazótéri részegységekkel egyaránt lehet találkozni. Valós példával szolgál a GKN Aerospace Tier 1-es beszállító részben 3D-nyomtatott kompresszor háza, melyet a Rolls-Royce egy demonstrációs célú hajtóművébe építettek be.

Sok OEM fektet be

Az autóipar élen jár az új gyártási technológiák használatában, így hát nem csoda, hogy a 3D nyomtatásnak is alkalmazója. Mára számos OEM él a nyomtatott komponensek használatával, köztük az Audi is, ami a fejlesztés során például hűtőmaszkokat, kilincseket és lámpatesteket készít 3D nyomtatással. Egy másik példával szolgál a Bentley luxusautó-gyártó, ami saját additív gyártásra szakosodott létesítménnyel is rendelkezik – hasonlóan a GM-hez vagy a BMW-hez. A brit cég 50 százalékos költségmegtakarítást képes realizálni 3D nyomtatóival, így hát érthető, hogy 2022 elején miért döntött úgy, hogy megkétszerezi additív gyártási központjának kapacitását.

Az autóiparban egyáltalán nem csak járművek részegységeit készítik additív módon, hanem az összeszereléshez szükséges szerszámokat is. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, van olyan beszállító, mely sajtoló szerszámokat nyomtat.

Nyomtatott lakóépületek

Az építészet egy másik terület, ahol a 3D nyomtatás hódító útjára indult: itt építéshelyszíni nyomtatók segítik egyre több cég munkáját az alacsonyabb épületek falainak és teherviselőelemeinek készítésében. Élő példával a dán BIG és az amerikai Icon építőipari vállalatok texasi Georgetownban megvalósuló projektje szolgál. A cégek 3D-nyomtatott házak eddigi legnagyobb csoportját készítik, az egyes lakóházak 146-196 négyzetméter közti alapterülettel rendelkeznek majd.

Munkagépekben szintén megtalálhatóak a nyomtatott elemek. A Caterpillar saját 3D nyomtató központtal rendelkezik, ahol tömítéseket, valamint különböző alumíniumból és titánból álló alkatrészeket készít.

Életmentő fejlesztés

A Manufacturing Tomorrow szerint a 3D nyomtatás talán legkülönlegesebb alkalmazási módjait az orvoslásban találjuk. A technológia nem csupán diagnosztikai eszközök készítését, hanem szervek bionyomtatását is lehetővé teszi. Bár utóbbi technológia még fejlesztési fázisban van, a jövőben sok ezer olyan ember életet mentheti meg, akik szervátültetésre várnak.

A fogászatban viszont már ma is aktívan használják a 3D nyomtatást például lenyomattálcák, fogkoronák és harapásvédők készítéséhez. A technológia idő- és költségmegtakarítást biztosít, ami könnyen érthetővé teszi, hogy az orvosok közül miért választják egyre többen az említett eszközök házon belül készítését.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink