Gyártók Újabb bérajánlatot tett az Audi

Újabb bérajánlatot tett az Audi

Szabó Fanni | 2019.01.30 09:25

Újabb bérajánlatot tett az Audi

144 órája áll a termelés a győri Audi Hungáriánál. A keddi maratoni tárgyalást követően újabb ajánlatot tett az asztalra a vállalat. Növelték a cafetéria mértékét, de ezt sem fogadta el a szakszervezet.

Hirdetés

Összeül ma a sztrájkbizottság, hogy megvitassák az eddig történteket és döntsenek, hogyan tovább. Múlt héten jelentették be, hogy az eredménytelen bértárgyalások miatt 168 órára leteszik a lantot. Az egyhetes sztrájk lassan a végéhez közeledik. Tucatnyi egyeztetés után sem tudtak megállapodni. A német szakszervezet, az IG Metall szerint is jogosak a győriek követelései, ők is kevésnek tartják a magyarországi 1100 eurós bért.

Szerdán maratoni tárgyalás-sorozat kezdődött, melyen a munkáltató újabb ajánlatot tett. Az Audi korábbi ajánlatához képest 400 ezer forintra módosította a cafetéria mértékét. A szakszervezet azonban ezt sem fogadta el, így már több mint 144 órája áll a győri gyár.

Körülbelül 9000 ember sztrájkol napok óta, kitartóan. Az Audi mindent megtesz, hogy maga mellé állítsa dolgozóit. Prezentációkat tartanak, plakátokat ragasztottak ki a gyárban és még videóüzenetben is kérték őket, hogy hagyják abba a sztrájkot – úgy tűnik ez sem vezetett eredményre, fáradhatatlanok a dolgozók.

Mindeközben Ingolstadt is "elesett", közölték: tovább fog állni a termelés, mint gondolták. Korábban azt tervezték, hogy csak hétfőn és kedden állítják le a termelést az üzemben, de végül szerdára is szünetet kellett elrendelni, ugyanis a gyártáshoz hiányoznak a Győrben készült motorok. A sztrájk a szlovák Volkswagent is elérte, a luxus SUV-k gyártására volt hatással. Az Audi másik németországi üzemében, a neckarsulmi gyárban szerdáig van megfelelő számú motor a járművek összeszereléséhez. A hét második felétől ott is vizsgálni kell majd a gyártás folytatásának feltételeit.

A munkabeszüntetés nemcsak a vállalatnak fájhat. Nyírő József, a Magyar Járműalkatrészgyártók Országos Szövetségének elnöke beszélt portálunknak arról, milyen hatással lehet az Audi beszállítóira a sztrájk. Olvassa el korábbi cikkünket is!

Kiemelt Partnereink