Gyártók Egyhetes(!!!) sztrájk lesz a győri Audiban – reagált a vállalat

Egyhetes(!!!) sztrájk lesz a győri Audiban – reagált a vállalat

Szabó Fanni | 2019.01.23 17:03

Egyhetes(!!!) sztrájk lesz a győri Audiban – reagált a vállalat

A győri Audi Hungaria dolgozói január 24-től egy héten át nem veszik fel a munkát.

Hirdetés

Sajtótájékoztatót hívott össze az Audi Hungaria Független Szakszervezete (AHFSZ), hogy bejelentsék, egy hétig bojkottálni fogják a munkát a gyárban. A szakszervezet szerint ilyen mértékű sztrájkra nem volt még példa a magyar versenyszférában.

Az Audi Hungária Független Szakszervezete 168 órás sztrájkot hirdetett
Az Audi Hungária Független Szakszervezete 168 órás sztrájkot hirdetett

Az Audi Hungária Független Szakszervezete ma rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy 168 órás sztrájkot hirdetnek január 24-től január 31-ig az Audi Hungária Zrt. teljes területére. Közölték: a jogszabályok értelmében a sztrájkoló dolgozók a munkabeszüntetés idejeére nem kapnak bért.

2018 szeptemberében kezdődtek a bértárgyalások, de a két fél ajánlatai között óriási szakadék volt. A folyamatos adok-kapok sajnos nem vezetett eredményre, ezért a kialakult helyzet miatt január 18-án kétórás figyelmeztető sztrájkot tartottak, melyen közel négyezer dolgozó vett részt.

Kétórás sztrájk a győri Audi Hungária területén január 18-án
Kétórás sztrájk a győri Audi Hungária területén január 18-án

Ezt két tárgyalás is követte, január 20-án és január 22-én is, a legutóbbin a szakszervezet átadta legutolsó bérkövetelési ajánlatát a vállalatnak, de – mint mondták – erre hivatalos választ nem kaptak. A szakszervezet nem enged korábbi követeléseiből.

– Sajnos a munkáltató figyelmen kívül hagyja azóta is munkatársaink véleményét, hiszen béremelési ajánlataiban nincs markáns elmozdulás, ezért a 7 napos egyeztetési időszak lejárta után, az AHFSZ kénytelen újra sztrájkot hirdetni – közölte a szakszervezet.

Az Audi Hungaria továbbra sem hozza nyilvánosságra legfrissebb bérajánlatát: a szakszervezet tagjai annyit árultak el, hogy a munkáltató érdemben nem változtatott ajánlatán. A legelső ajánlat után azonban múlt héten elárulták, hogy mennyit emeltek volna a béreken – ez azonban már változott.

A szakszervezet a sajtótájékoztatón hozzátette: a sztrájkdelegáció a 168 órás munkabeszüntetés ideje alatt is készen áll a tárgyalások folytatására.

Újságírói kérdésre válaszolva Németh Sándor, az AHFSZ elnöke elmondta, hogy felméréseik alapján egyöntető a támogatás a munkavállalók részéről. Hozzátette: ha kaptak volna érdemi választ az Auditól, nem teszik meg ezt a drasztikus lépést.

A sajtótájékoztatón az is elhangzott, hogy a termelés teljes leállására számítanak. Azt viszont, hogy ez mekkora kárt okozna a vállalatnak egyelőre nem tudni.

– Az Audi Hungária tudomásul veszi az általános sztrájk meghirdetését, felkészülünk annak következményeire. A tárgyalások tovább folytatódnak és továbbra is arra törekszik az Audi Hungária igazgatósága, hogy egy mindkét fél számára elfogadható megállapodás szülessen – reagált az Autopro kérdésére Mithay-Markó Judit, az Audi Hungária Zrt. külső kommunikációs vezetője.

A sztrájkban bármely munkavállaló részt vehet, aki aznap egyébként is dolgozna. Azok a dolgozók, akik pihenőidejüket, szabadságukat töltik a szabályok szerint nem léphetnek a gyár területére. Azt is előírják, hogy a sztrájk megkezdésekor a munkavállaló köteles a munkáltató és a szakszervezet képviselői által közösen meghatározott helyre (a teamsarokba illetve az irodába) menni és a sztrájk ideje alatt ott tartózkodni. A sztrájk szabályairól bővebben az Audi honlapján tájékozódhatnak!
Hirdetés

Kiemelt Partnereink