Gyártók Elutasították az Audi 18 százalékos béremelését

Elutasították az Audi 18 százalékos béremelését

Szabó Fanni | 2019.01.29 10:20

Elutasították az Audi 18 százalékos béremelését

Már több mint 120 órája áll a munka a győri Audiban, ami már az ingolstadti gyár termelését is fékezi. Hétfőn órákon át tárgyalt a két delegáció, megállapodás továbbra sincs.

Nincs megállás, ha nem állapodik meg a vállalat és a szakszervezet tovább folytatódhat a sztrájk. Mindeközben a sztrájk miatt Ingolstadtban is megállt a termelés. Csütörtök délutántól egészen estig tartottak a tárgyalások. Az Audi Hungária Zrt. úgy tűnik, beadta a derekát a 18 százalékos alapbéremeléssel kapcsolatban, de megnyírbálta volna a cafetériát és egy év helyett 15 hónapra állapodna meg.

Íme az új ajánlat az Auditól:

  • 18 százalékos, de minimum 75 ezer forintos béremelés 2019. január 1-jétől
  • A VBK, vagyis a választott béren kívüli juttatás (cafetéria) csökkentése 300 ezer forintra
  • Minden munkavállaló számára minden hónapban legalább egy szabad hétvége
  • A bérmegállapodás 2019. január 1-jétől 15 hónapon át érvényes
Az Audi Hungária Független Szakszervezet azonban nem fogadta el ezt az ajánlatot. Úgy vélik: a dolgozók összjövedelme az új ajánlattal nem változott.
– Már szinte mindenben megegyeztünk, amikor közölték, hogy csökkentenék a cafetéria keretet. Ebből kiderült, hogy az eddigi jövedelmeinkből – bónusz, jutattások, cafetéria – csoportosították át a pénzt a 18 százalékos béremeléshez, tehát továbbra sincs érdemi elmozdulás, ezért nem fogadtuk el az ajánlatot – mondta az Autoprónak Csalogány György, az AHFSZ elnökhelyettese.
Az Audi ezek után úgy döntött: "békítőt" akar.
– A munkaadói oldal sajnálattal vette tudomásul, hogy a több órányi egyeztetés és az ajánlatban történt jelentős elmozdulás ellenére a tárgyalások nem vezettek eredményre. A szakszervezet a munkaadó ajánlatát elutasította. Annak érdekében, hogy a két fél minél előbb megállapodjon, a munkaadói oldal a keddi napon független közvetítő bevonását kezdeményezi – tudatta honlapján az Audi Hungária Zrt.

A legnagyobb német gépipai szakszervezet, az IG Metall vezetője is elmondta véleményét a magyarországi audis bérekről. Olvassa el korábbi cikkünket is!

Kiemelt Partnereink