Techtogether A debreceni diákok diadalmaskodtak az SMC versenyén

A debreceni diákok diadalmaskodtak az SMC versenyén

Pörge Béla | 2024.05.09 16:18

A debreceni diákok diadalmaskodtak az SMC versenyén

A Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum diákjai. | Fotó: Szammer Nikolett

Az Automotive Hungary kiállítás harmadik napján, május 9-én is élettel telt meg a Hungexpo G pavilonjának azon része, ahol az előző két nap a Techtogether Automotive Hungary mérnökhallgatói verseny zajlott. Csütörtökön azonban még az egyetemistáknál is fiatalabb generáció, a Simulation of Mechatronics Challenge döntősei, hat középiskola csapatának tagjai töltötték meg élettel a helyszínt.

Hirdetés

Az autopro.hu és az SMC Hungary Kft. közös szervezésű versenyén, a Techtogether X Simulation of Mechatronics Challenge-n a diákoknak egy teljes berendezést – egy robotkart, ami átrakási funkciót hajt végre - kellett felépíteni a nullától a működőképes állapotig. Ehhez bármilyen internetes segédanyagot használhattak a csapatok, azonban saját kútfőből kellett a feladatot megoldaniuk, telefonos segítséget nem igényelhettek – ismertette a szabályokat Szabó Péter, az SMC Hungary oktatási vezetője.

A feladatmegoldáshoz szükséges alkatrészek hiánytalanul álltak a diákok rendelkezésére, azonban az egyes alkatrészek elvesztése vagy károsodása esetén pontlevonásért cserébe lehetett új alkatrészt „vásárolni” az SMC-től. A feladat megoldásához szerelni, tervezni, vezérelni és összeszerelni is kellett.

Az alábbi iskolák diákjai jutottak be a május 9-ei döntőbe:

  • Jászberény Szent József Technikum (5 fő)
  • Szegedi SZC Déri Miksa Műszaki Technikum (3 fő)
  • Veszprémi Szakképzési Centrum Ipari Technikum (5 fő)
  • Soproni SzC Vas és Villamosipari Technikum (4 fő)
  • Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum (5 fő)
  • BSZC Nemes Tihamér Technikum és Kollégium (2 fő)

Fotó: Szammer Nikolett

A döntő öt órán át tartott, 15 óráig. Az elkészült műveket az SMC szakemberei vizsgálták meg és értékelték. Az eredményhirdetésen Szabó Péter elmondta, hogy a robotot minden csapat meg tudta építeni, a programot viszont négyen tudták megírni hozzá, illetve volt olyan csapat, ami nem tudta a feladat minden részét befejezni.

Az első helyen a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum diákjai végeztek, ők nyerték meg a 300 ezer forintos fődíjat. A második-harmadik helyen a szegedi és veszprémi csapat végzett, az első három csapat között részben az idő, részben a korábbi online feladatok megoldása döntött, de nagyon szoros volt a verseny.

A Techtogether X Simulation of Mechatronics Challenge mezőnye.

A Techtogether X Simulation of Mechatronics Challenge mezőnye. | Fotó: Szammer Nikolett

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink