Gyártók Tizenháromezer mérnök fér a Jaguar K+F-központjába

Tizenháromezer mérnök fér a Jaguar K+F-központjába

Kuthi Áron | 2019.10.07 10:01

Tizenháromezer mérnök fér a Jaguar K+F-központjába

Megnyitották a Jaguar Land Rover új, 50 ezer négyzetméteres, modern fejlesztőközpontját Angliában.

A Jaguar Land Rover konszern tradicionális angliai főhadiszállása Gaydon, Londontól északnyugatra Birmingham felé. Itt nyitották meg a közelmúltban az 50 ezer négyzetméteres új kutató-fejlesztő központot. Gaydonban összesen 13 mérnök dolgozik különböző területeken (autonóm, megosztott közlekedés, elektromos fejlesztések, gyártástervezés).

A központ valójában a Jaguar és a Land Rover közös fejlesztő bázisa, először itt valósul meg az a két gyártó történetében, hogy konszern-szinten egy helyen fejlesztik a két márkát egészen a koncepciótól, dizájntól a mérnöki tervezési folyamatokon át a gyártási folyamatok, a beszerzés megtervezéséig, a beszállítókkal való kapcsolattartásig.

A gaydoni bázis 4 millió négyzetméter, ami 480 labdarúgópálya nagyságának felel meg.

A hatalmas fejlesztés egyben a Jaguar Land Rover átalakítását jelzi. A Jaguar 2019 januárjában jelentette be leépítését, ami 2,5 milliárd fontos (890 milliárd forint) költségcsökkentési tervének része. A nagyjából 5000 dolgozót érintő elbocsátás mellett a JLR várhatóan korszerűsíteni fogja járműkínálatát a következő években.

Kiemelt Partnereink