Gyártók Rengeteget veszít e-autóin a Ford

Rengeteget veszít e-autóin a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.03.23 14:21

Rengeteget veszít e-autóin a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford Motor elektromos járművekre szakosodott üzletága az elmúlt két évben 3 milliárd dollár adózás előtti veszteséget termelt, és az idei év sem ígérkezik trendfordítónak, épp ellenkezőleg.

Hirdetés

A Ford immáron külön-külön jelenti az elektromos üzletág, a „Ford Model e”, a belső égésű motoros „Ford Blue”, illetve a haszonjárműveket forgalmazó „Ford Pro” üzleti egységei pénzügyi eredményeit.

A Model e a nemrég közzétett tavalyi számok szerint 2021-ben mínusz 900 millió dollár adózás előtti eredményt, 2022-ben pedig 2,1 milliárd dollár veszteséget produkált. Az idei érték még ezeknél is rosszabbnak ígérkezik: a Ford előrejelzésében 3 milliárd dollár veszteség szerepel.

Az eredményeket magyarázva John Lawler, a Ford pénzügyi vezetője elmondta, hogy a Ford e-t egy villanyautós startupnak kell tekinteni. „Ahogy mind tudjuk, az e-autós startupok pénzt veszítenek képesség- és tudásfejlesztés, az értékesítések növelése és piacszerzés közben” – fogalmazott.

A Ford Blue az elmúlt két évben 10 milliárd dollár adózás előtti nyereséget, míg a Ford Pro közel 6 milliárd dollár nyereséget tudott felmutatni.

Még sokára fordul pozitívba a mérleg

A Ford szerint a Model e 2026 végétől lesz adózás előtti alapon nyereséges, az azonban nem ismert, hogy korábbi veszteségeit mikorra dolgozhatja le.

Az üzletág mérnökei már a Ford második és harmadik generációs villanyautóin is dolgoznak. Azok gyártását támogatandó a Ford az elmúlt két évben négy akkumulátorgyár építését is bejelentette – idézi fel az Autoblog.

Az amerikai OEM, ami Európában 2030-ra tisztán elektromos modellpalettával fog rendelkezni, idén év végére évi 600 ezer, 2026 végére pedig évi 2 millió tisztán elektromos jármű előállítására lesz képes.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink