Gyártók Törökországban épít akkugyárat a Ford

Törökországban épít akkugyárat a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.02.23 14:17

Törökországban épít akkugyárat a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford Motor kettő partnerével együtt Törökországban fog felépíteni egy új akkumulátorcella-gyárat. Ha elkészül, a létesítmény Európa egyik legnagyobb haszonjárművek számára energiatároló egységeket készítő gyára lesz.

Hirdetés

A Ford a koreai LG Energy Solution akkumulátorgyártóval és a Koc Holding török ipari konglomerátummal írt alá szándéknyilatkozatot egy akkumulátorcella-gyár építéséről.

A partnerek közös vállalataként üzemeltetendő létesítményt Ankara közelében fogják felhúzni. A végleges megállapodás aláírását követően az építési munkálatok a tervek szerint még az idén elkezdődnek, a termelés elindítását 2026-ra tűzték ki.

„Tartjuk magunkat azon vállalásunkhoz, hogy abban a régióban gyártsunk akkumulátorokat, ahol az elektromos járműveket is készítjük” – mondta el a gyárépítés bejelentése kapcsán Lisa Drake, a Ford elektromos jármű iparosítási alelnöke, hozzátéve, hogy az új létesítmény elengedhetetlen a Ford európai jövőjének biztosításához az e-mobilitás korszakában.

2035-től a Ford kizárólag teljesen elektromos személyautókat és haszonjárműveket fog forgalmazni Európában, összhangban az európai uniós károsanyag-kibocsátási előírásokkal.

A törökországi akkumulátorgyár kezdeti éves kapacitása 25 gigawattóra lesz, amit igény szerint egészen 45 gigawattórára lehet majd növelni.

Régi partnerek fognak ismét össze

A Ford a Koc Holdinggal már közel egy évszázada folytat együttműködést, aminek része a több mint hatvan éve fennálló Ford Otosan autógyártó vegyesvállalat is. Az LG Energy Solutionnel fennálló partnersége több mint egy évtizede kezdődött. A koreai vállalat egyebek mellett a Ford Mustang Mach-E és E-Transit modellekhez szállít akkumulátorcellákat lengyelországi üzeméből.

A Ford nemrég egy amerikai akkumulátorcella-gyár építését is bejelentette. A michigani üzemben a kínai CATL által fejlesztett akkumulátorcellákat fognak készíteni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink