Gyártók Radikálisan új autót villantott az Opel

Radikálisan új autót villantott az Opel

autopro.hu/P.B. | 2023.08.10 04:20

Radikálisan új autót villantott az Opel

Fotó: Stellantis Media

Se visszapillantótükör, se klasszikus értelemben vett kormány, se kapcsolók, se váltó – igazi futurisztikus, bizonyos elemeiben radikális koncepcióautót mutat be az Opel. Képeket már kiadtak, de a valódi bemutatkozásra szeptemberig várni kell.

Egyelőre csak képeken mutatta meg az Opel a legújabb koncepcióautóját, az Experimental névre keresztelt tisztán elektromos SUV-t. Ha lesz belőle sorozatgyártásra kerülő autó, akkor az a C-szegmensbe fog tartozni, méreteit tekintve ugyanis a Grandland utódja lehet a koncepció. Az autó fizikai valójában szeptemberben, az IAA-n mutatkozik majd be.

A gyártó szerint az Opel ezzel a koncepcióval mutatja meg, hogyan képzeli el a jövőt. S valóban: bár az utastérről csak két képet látni, de ezek alapján szinte semmilyen kapcsoló vagy kar, esetleg pöcök vagy gomb nem lesz az autóban, csak érintőképernyők vagy touchpadek. Ennek ellenére az Experimentalban nincsenek hatalmas kijelzők, ugyanis a sofőr a kiterjesztett valóság segítségével kap információkat az autótól hologram formájában.

Fotó: Stellantis Media

Klasszikus értelemben kormány sincs az autóban: az eleve furcsa, szögletes kialakítású kormány csak egy opció a koncepcióban, hiszen besüllyeszthető a műszerfalba. Ez a steer-by-wire technológiával lehetséges, aminek lényege, hogy a kormány nincs fizikai összeköttetésben az első tengellyel, vagyis csak szoftveresen irányítja az autót.

Futurisztikus külső

A tanulmányautó külső megjelenése is a jövőt idézi. Például nincsen rajta tükör vagy kilincs, a felnik egyáltalán nem hasonlítanak a megszokott formákra, míg maga az autó formája és élei is egyaránt szupermodernnek hatnak. A logó viszont a jól megszokott embléma, és az elhelyezése sem nevezhető éppen újításnak – legalább ennyi maradt. A tükröket pótló kamerákat a C-oszlopba rejtették.

Fotó: Stellantis Media

Lámpák természetesen a klasszikus értelemben szintén nincsenek, csak LED-csíkok. Ahogyan nincs hűtőrács sem, hiszen egy tisztán elektromos autóról van szó, nincs rá szükség. A karosszéria letisztult, áramvonalas formát öltött, az összhatást pedig emeli, hogy króm díszítőelemeket sem kapott az autó.

Vannak még hiányzó részletek

A technikai adottságokról eddig annyit tudni, hogy az autó összkerékhajtású lesz. Azt viszont, hogy mekkora villanymotort és milyen akkumulátort kap a jövő Opel SUV-ja, még nem árulta el a gyártó. Persze csak tanulmányról van szó, így mire egy sorozatgyártású autóig jutunk, egyébként is sokat változhatna a specifikáció.

A névre visszatérve: az Opel nem véletlenül adta az Experimental nevet a tanulmányautónak. Ez tisztelgés a múlt és hagyományok előtt, hiszen 1965-ben, első európai gyártóként Experimental GT éven mutatta be legendás koncepcióját a rüsselsheimi gyártó – abból lett később az Opel GT.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink