Gyártók Óriási adatszivárgás miatt lehet bajban a Tesla

Óriási adatszivárgás miatt lehet bajban a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2023.05.31 06:19

Óriási adatszivárgás miatt lehet bajban a Tesla

Fotó: Tesla

Sajtóértesülések szerint mintegy 100 gigabyte bizalmas információt szivárogtattak ki a Teslától, aminek folytán vásárlói és termelési adatok is rossz kezekbe kerültek.

A német Handelsblatt nemrég arról számolt be, hogy a Teslánál nem gondoskodtak arról, hogy az adatokhoz ne férhessenek hozzá jogosulatlanul ügyfelek, munkavállalók és üzleti partnerek, ami miatt 100 gigabyte adatot szivárogtathatott ki az elektromosautó-gyártó egy volt dolgozója.

A Tesla európai központja Hollandiában található. Az itteni adathatóság részértől a Reuters megkeresésére elárulták, hogy már vizsgálják az ügyet, arról azonban nem nyilatkoztak, hogy formális nyomozást is indíthatnak-e.

A holland hatóságot német kollégáik értesítették a potenciális adatszivárogtatásról. A brandenburgi adatvédelmi hivatal „hatalmasnak” nevezte az esetet. „Nem emlékszem, hogy találkoztam volna már ilyen léptékű incidenssel” – mondta Dagmar Hartge, a brandenburgi hivatal munkatársa.

A szivárogtatót és a Teslát is megbüntethetik

A Handelsblatt szerint a kiszivárgott fájlok több mint 100 ezer volt és jelenlegi dolgozó nevét, magán e-mail címeket, fizetési adatokat, vásárlók banki adatait, illetve nem nyilvános termelési információkat tartalmaznak.

A Reuters által szemlézett jelentés szerint a Tesla egy korábbi elégedetlen dolgozóját gyanúsítja a szivárogtatással. A gyártó részéről hozzátették, hogy jogi úton kívánják elszámoltatni az illetőt.

A Handelsblatt szerint a szivárogtatás megtörténtének módja arra utal, hogy a Teslánál nem tartották be az európai GDPR előírásait. Ha ez bebizonyosodik, a gyártót éves forgalmának 4 százalékára, vagyis mintegy 3,26 milliárd euróra büntethetik.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink