Gyártók Olaszország kedvére tesz a Stellantis

Olaszország kedvére tesz a Stellantis

autopro.hu/P.B. | 2023.07.11 12:17

Olaszország kedvére tesz a Stellantis

Fotó: FCA Media

A többek között az olasz Fiatot is maga alatt tudó Stellantis és az olasz kormány július 10-én megállapodott abban, hogy egymillió darabra kívánják növelni az Olaszországban gyártott autók számát – ezzel egy évek óta tartó folyamat fordulhat meg.

Bár Olaszország több igen híres márkának ad otthon, a gyártási volumen tekintetében az egyetlen komolyabb szereplő a Fiat, vagyis a Stellantis. A vállalat 2022-ben kevesebb, mint 700 ezer járművet gyártott az országban, de 2021-ben sem volt magasabb ez a szám köszönhetően a chiphiánynak, és az egyéb ellátási gondoknak.

A Stellantis vezérigazgatója, Carlos Tavares Rómában találkozott Adolfo Urso olasz ipari miniszterrel, és egyetértettek abban, hogy növelni kell a járműgyártás volumenét Olaszországban. Az országban a Fiat mellett más Stellantis-márkák is találhatók, köztük az Alfa Romeo és a Maserati.

Idén még nem lesz meg a milliós cél

A FIM-CISL szakszervezet szerint a Stellantis olaszországi kibocsátása idén várhatóan körülbelül 800 ezer autóra emelkedik. A Fiat Chrysler - amely 2021 elején egyesült a francia PSA-val, így létrehozva a Stellantist - utoljára 2017-ben gyártott több mint egymillió járművet Olaszországban.

„Biztos vagyok benne, hogy megteremtjük a feltételeket ahhoz, hogy az elkövetkező két évben először megfordítsuk a termelési volumen csökkenő tendenciáját” - mondta Tavares.

Tavares egy héttel korábban azt mondta, hogy a „magas költségű” országok, mint például Franciaország vagy Olaszország, csak a nagy értékű autók otthona lehet, hogy egyensúlyba kerüljön a megfizethetőség és a vállalat jövedelmezősége.

A Stellantis körülbelül 45 ezer alkalmazottat foglalkoztat Olaszországban, míg az ANFIA lobbicsoport szerint az egész autóipar több mint 270 ezer embernek ad munkát közvetlenül és közvetve az országban, és az ország GDP-jének több, mint öt százalékáért felel – írja a Reuters.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink